4232

Бог Дионис повежда тридневния маратон "Дефиле на младото вино"

Божествено вино, конкурси, танци и наздравици очакват пловдивчани

Дегустациите ще продължат през всичките дни: в петък - между 14 и 18 ч., в събота - от 11 до 18 ч., а в неделя - между 11 и 17 ч.

Калдъръмени улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, магичното небе на Стария град, вкусна храна и божествено вино. Това невероятно преживяване очаква пловдивчани и гостите на града през следващите три дни. Приключението, наречено „Дефиле на младото вино“, стартира в 14 ч. днес и ще продължи до късния следобед в неделя. 15-ото издание на фестивала ще представи още по-големи изненади и ще осигури още по-силни емоции

Участниците тази година са общо 67, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Новите фирми сред тях са 12. Винопроизводителите са с рекорден брой - 50. Деветнадесет обекта, от които 3 нови, ще отворят врати по време на фестивала. Това са: ресторант-градина „Филипополис“, ресторант „Граждански клуб”, галерия "Енчо Пиронков", Къща „Нишанян“ (нова локация), резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, аптека „Хипократ“, експозиция „Георги Божилов-Слона”, галерия „Златю Бояджиев”, Андромеда Арт (нова локация), Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Георгиади“, Къща „Недкович“, Къща „Иван Черноземски“, Данчовата къща, ресторант „Алафрангите“, Къща „Верен Стамболян“ (Къщата на художниците) (нова локация) и хотел „Бел Вил“. За улеснение на пловдивчани и гостите на града е налична дигитална фестивална карта, в която могат да се открият всички локации и участниците в тях.

По традиция „Дефиле на младото вино“ започва в петък с Дионисиево шествие. В 13 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ богът на виното Дионис ще приветства всички, след което ще поведе пъстро шествие към Стария град с участието на фолклорен ансамбъл „Тракия“. На ул. „Съборна“ (до бариерата) ще бъде открит и самият фестивал. Бог Дионис заедно с официалните гости ще отвори първата бъчва младо вино, реколта 2023 г. Така с песни, танци и наздравици ще бъде даден старт на тридневна винена забава. Дегустациите ще продължат през всичките дни:- в петък - между 14 и 18 ч., в събота - от 11 до 18 ч., а в неделя - между 11 и 17 часа.

Любителите на виното ще имат възможността да опитат над 300 вида вина и десетки деликатесни вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. (един жетон = на една дегустация). Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. Оттам посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Общината.

Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 80%. И тази година организаторите ще инвестират 5% от печалбата на фестивала в младите кадри. Еднократни стипендии ще бъдат предоставени на най-заслужилите доброволци, студенти и ученици.

В първия ден от „Дефиле на младото вино“ ще се проведе престижният конкурс за младо българско вино „Дионис“. Дегустационна комисия от Университета по хранителни технологии и външни винени експерти ще подберат най-добрите млади вина реколта 2023 г. Наградените вина ще бъдат отбелязани на щандовете на винопроизводителите за лесна ориентация на любителите на виното. Във всяка фестивална брошура посетителите ще открият QR код към онлайн анкета с въпроса кое е любимото им младо вино (червено, розе и бяло) реколта 2023 г. Винопроизводителите с най-много гласове ще получат отличие - почетен плакет в съответната категория. Любителите на виното с най-много късмет ще спечелят по бутилка вино.

15-ото издание на „Дефиле на младото вино“ идва и с ред съпътстващи събития през трите дни на фестивала. Някои от тях са „Игри и вино за необвързани“, „Нощ в музея - Рисуване на нощна птица в компанията на младо вино“ в Природонаучния музей, презентация на винени професионалисти, „Винословица“, градската игра „Младо вино“ и други.

Фестивалът се организира от Съвета по туризъм в Пловдив и Общината в сътрудничество с Общинския институт „Старинен Пловдив” и Университета по хранителни технологии. Провежда се под патронажа на Министерството на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Събитието се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на община Пловдив за 2023 г.“.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 2 оценки
4.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?