71

БНТ- Пловдив: Без „сбогом“, скъпа Нери! Оставаш с нас

В почит на Нери Терзиева БНТ Пловдив ще излъчи специално издание на предаването „Линия Култура“ на 9 юни, четвъртък. Журналистката ни напусна днес, а броени часове след кончината й бившите й колеги от тв центъра под тепетата публикуваха жалейка във Фейсбук. 

Ето какво написаха те:

За Нери Терзиева няма никога да можем да говорим в минало време. Нери е представата ни за професията „телевизионен журналист“, Нери е мярата  за личност, можене и достойнство в тази професия. Някой, без когото не може да се мисли и говори за телевизия в България. Тя е основен камък в онзи градеж, малки камъчета от който се надяваме да сме днес и да го държим здрав  във времето: БНТ Пловдив.

Името й безусловно се свързва с най-ярките и силни години на първата българска извънстолична телевизия: раждането на първото българско икономическо токшоу – „За един милиард“ и превръщането му в еталон  и стандарт за жанра се дължи на ярките гласове на журналистите Нери Терзиева, Живко Желев, Пепа Славчева, Евгени Тодоров, Иван Кайдъмов, Наско Начев.

Оригинална, жива, рефлективна  Нери Терзиева е журналист, който осмисли професията „репортер“ и й вдъхна истинска  страст и сила. Защото виждаше истински важните неща, знаеше какво ги свързва, умееше да ги показва и да приковава вниманието.  И никога не допусна да служи на друг, освен на зрителя. Този урок остава в историята на българската телевизия.

Заедно с незабравимото й екранно присъствие като водещ на новините „По света и у нас“. Ведно с любовта на десетките млади журналисти, които откриваше, обучаваше и подкрепяше като директор на ЕФИР2. Територията на свободния дух и високите каузи. На тях Нери посвети себе си и когато застана до Президента Петър Стоянов. И не престана да се вълнува за всички нас, за своя единствен Пловдив. Който е такъв, какъвто е, именно защото в него са вградени личности като Нери Терзиева.

Нери е много съществен човек в българската журналистика. В българския обществен живот. В историята на българската телевизия. Неповторим и незаменим. И като истински репортер тя никога не загуби вълнението и огромното желание да търси истината и да я изрича на глас. Иска ни се да вярваме, че ще чуваме този глас винаги. Защото той умее да преодолява пространства и разстояния, защото когато се колебаем дали нещо е свършено добре или е човешки достойно, достатъчно би било да си представим какво би казала за това Нери. Впрочем едни от последните й думи, които ни написа в дните на 50 годишнината на БНТ Пловдив са: "БНТ Пловдив е нашият здрав покрив през времето и заслужава чувствата ни и добрата ни енергия." 
Без „сбогом“, скъпа Нери! Оставаш с нас. Под нашия здрав покрив във времето.

Екипът на БНТ Пловдив изказва огромни съболезнования на нашия уважаван колега Евгени Тодоров  и семейството на Нери Терзиева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Чифутска благодарност

Чифутска благодарност

02.06.2022 | 23:42

Мекица чифутска Ползвахте я като пар ,,,,,цал Как не ви е срам Ама от Чифути толкоз

Отговори
0 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.06.2022 | 17:25

ПОКЛОН

Отговори
2 0
BNT

BNT

02.06.2022 | 17:15

Много анонимно. Редно е всички, които е подкрепила в трънливия път на журналистиката преди и след Десети ноември да поднесат съболезнования.

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?