Следвайте ни

Блок пропищя от двойни сметки за вода - търси омбудмана

viber icon

Антония Илиева, която живее в блок на ул. „Кичево“ в район „Южен“, се обърна към националния омбудсман Диана Ковачева заради ненормално високи сметки за вода. В сградата  начислените суми започват да пристигат от началото на ковид кризата.

Освен този блок, още няколко в Кючука се оплакват от високи сметки.

При общ сбор на водомерите от 98 кубика за месец, общият водомер тук е показал разход от 286 кубика. Разликата от 188 куб. м. е разхвърляна на 15-те семейства, които са на адреса. 

Най-ощетено от месеци насам е семейството на Антония Илиева, в което има малко бебе. Понеже броят на членовете му е голям, по коефициентите на ВиК те плащат най-много.

Другите семейства, които са с по-малко членове не усещат толкова многото кубици.

„Реших да се обърна към националния омбудсман. Писна ни! При нормални сметки преди пандемията в размер на 30-40 лева, сега всеки месец даваме още 32-35 лева. На шега мислихме да си направим басейн“, казва г-жа Илиева. 

Тя е категорична, че раздутите кубици започват да пристигат след началото на пандемията, когато инкасаторите спират да инспектират всеки водомер поотделно.

„Писмо ли трябва да напишем до ВиК, та да направят ново замерване на всички водомери и да видят дали някой не е сложил байпас? Течове нямаме“, категорична е Антония Илиева.

Жената смята, че монополистът използва криза за да раздува сметките си. „Марица“ отправи писмено запитване до ВиК – Пловдив за това каква е процедурата за цялостна проверка на водомерите при такива разлики в отчитанията. 

Водата у нас се отчита по прословутата наредба №4 от 14 септември 2004 година. Наредбата дава големи правомощия на монополиста и почти никакви права на гражданите.

Преди месеци година друга пловдивчанка - Милена Василева, бе сюрпризирана със сметка за вода от 1408 лева. Оказа се, че цяла зима преди това инкасаторът не е поглеждал водамера й, а през това време в имота й се е спукала тръба.

„Ако ВиК бяха отчитали редовно нямаше да се натрупа такава гигантска сметка“, категорична е Василева.

След публикациите на „Марица“ и застъпничеството на омбудсмана Борислав Стаматов, сметката й бе намалена с 400 лева.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Гражданин

Гражданин

26.01.2021 | 22:27

ВиК се е превърнала във фирма обслужваща не знам си какви интереси, не и тези на гражданите. Надписват кубиците и после се пазят от гневни граждани, сложили са вече бариера на входа на бул. 6-ти септември и не те пускат с автомобил да паркираш вътре, за да си платиш сметките или да подадеш някоя жалбичка срещу тях. Проблема с големите сметки е навсякъде, но няма публичност все още........Пишете бе хора, че следващия път ще ви напишат кубици не за басейн, ами за язовир....

Отговори
3 1
В и К са мошеници

В и К са мошеници

26.01.2021 | 21:35

В и К са мошеници. Преди 2 години в нашата кооперация също бяха надписани над 200 кубика, като на моят апартамент се начислиха над 100 лв. от сметката, въпреки че живеем 2 души. По калкулацията на мошениците, който ползва най-много той плаща и най-много от тези измислени кубици. Нашият случай стана след смяна на общ водомер. Ходих и подавах жалби в мошеническото дружество, но ми отговориха, че няма нарушение. Естествено, че за тях няма, понеже няма да кажат, че са виновни, но с такива кражби от хората шефът Спартак Николов купува по няколко имота на година. Такива случаи има десетки и единственият начин е да ометем тия крадци - трябват яки стачки пред прозорците на В и К !!!

Отговори
5 1
Барабата

Барабата

26.01.2021 | 20:16

Затвор за ТОТЕВ и НИКОЛОВ

Отговори
6 1
В  последните...

В последните...

26.01.2021 | 19:03

две три години това стана масово явление. Инкасаторките не следят рвдовно показанията на общия водомер не посещават редовно апртаментните водомери.натрупват се показания от преди години неотчитани. Натрупват напрежение всред гражданите.

Отговори
3 0
Стоичков

Стоичков

26.01.2021 | 18:57

При положение че заради ковида не минават с месеци да засичат водомерите си пишат както им дойде.Номера с общия водомер и странната формула за разпределението на разликата от личните водомери е че вече изразходвана вода е плащаме два пъти/споделена със съседите/,а дори и малко като литри качва цената на кубик до 2.5-2.6лв./м3.

Отговори
1 1
Анчо  Лафчиев и Живка Папучарова

Анчо Лафчиев и Живка Папучарова

26.01.2021 | 18:19

Тия двамата Ана и Живо нарочно съсипват в и к!След тия всичко е потоп!Който дойде след тях 10г. неможе да се оправи!До кога ще ги търпят,колко още живота да съсипят!

Отговори
8 2
Омбусмана

Омбусмана

26.01.2021 | 17:53

Хора навсякъде в града нарочно надписват общите водомери,после ще ги сменят и ще ви вземат двойно и тройно пари за една и съща изразходени вода!СНИМАЙТЕ СИ И СИ СЛЕДЕТЕ ПОКАЗАНИЯТА НА ОБЩИТЕ ВОДОМЕРИ!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?