4020

Близки на загинали в катастрофи: Искаме бързо правораздаване и ефективни присъди за убийците на пътя СНИМКИ

Нас два пъти ни убиват. Веднъж сме убити от убийците на близките ни, втори път - от съда. Това каза пред "Марица" майката на Никола Николов, който завинаги остана на 15 години.

Момчето загина в катастрофа край Царацово, возейки се в колата на познат с 18 дни стаж зад волана. Шофьорът управлявал със 100 км в час при разрешени 80 км. Вече две години и 7 месеца няма адекватна присъда за смъртта на сина ни. Ние чакаме ефективна присъда, а убиецът на детето ни е на свобода, разказват майката на момчето и бащата Гено, които днес бяха на протеста, организиран от Сдружение "Ангели на пътя".

 

Той се проведе пред Съдебната палата в Пловдиив.  И е част от националния срещу джигитите на пътя, който се проведе и в други градове в страната - София, Варна, Стара Загора и други. 

Точно в 12 часа близо 50 души, родители и близки на загинали на пътя се събрааха пред Съдеебната палата в Пловдив. 

"Справедливост за децата ни", "Скоростта убива", "Пътните убийци убиват децата на България. Държавата убива семействата им", бяха само част от плакатите, които те носеха заедно със снимките на загиналите. 

"Тук сме, защото няма ефективни присъди и оставаме като глас в пустиня. Настояваме за по-бързо и ефективно правораздаване, и за законодателни промени", коментира пред "Марица" Любо Вълков. Мъжът загубил на пътя племенника си Спас Спасов. 18-годишното момче загина като пътник в кола при катастрофа до хотел "Тримонциум" в Пловдив. Вълков обясни, че настояват да няма двоен аршин в наказаният, че всеки трябва да е равен пред закона. 

15 години затвор за убито детет на пътя, независимо дали шофьорът е бил пиян или дрогиран. Присъдата да се излежава в затвора, а не в общежитие. Това е справедливото наказание, коментираха родителите на загиналия 15-годишен Никола. За убитото им дете Окръжен съд в Пловдив първоначално постановил условна присъда заа шофьора, след това те обжалвали пред Апелативен и магистрарите отсъдили 2,4 години, сега - чакат решението на ВКС. 

Родителите на Никола настояват техническите експертизи да се изготвят в по-кратки срокове, а не да се влачат с години. Те чакали повече от година и половина експертите да се произнесат. Също така младите шофьори да карат поне година с придружител, както и провеждането на по-дълги обучителни курсове. 

"Нарочно избрахме „деня на размисъл“ преди изборите. Надяваме се, че политиците ще размислят и ще разберат, че рано или късно, пътната анархия ще засегне всяко семейство в България. И никаква кариера, корупционни милиони и имоти, няма да попречат на поредния случаен пиян или надрусан пътен убиец да връхлети с 200 върху тях или техен близък, каазаха от Сдружение "Ангели на пътя". И допълниха, че се надяват, че обществото, в лицето на всеки, независимо дали пешеходец или шофьор, също ще размисли и най-после ще си даде сметка за същото. "Необяснима е абсолютната незаинтересованост на повечето хора по темата - включително приятели, познати и колеги на тези около нас, които ежеденевно пишем и говорим по темата", споделят организаторите

 

Снимки от Наташа Манева 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?