71

Благородно злато: Тонове капачки и кенчета се превръщат в детска линейка СНИМКИ

Тонове капачки и кенчета се изсипват на паркинга на магазин "Метро" в пловдивския квартал "Тракия". Кампанията "Капачки за бъдеще" се вихри с пълна сила, подкрепена от десетки пловдивчани.


През няколко секунди на паркинга спират коли, а хората вадят от багажниците огромни бутилки и чували, пълни с пластмасови капачки и алуминиеви кенчета. Само в рамките на час активни пловдивчани напълниха цели две ремаркета на ТИР. 


Средствата от предаването на капачките и кенпетата се събират в касичката за закупуване на трета детска линейка. Така на пръв поглед едни боклуци се превръщат в благородно злато, което ще се обмени за нещо изключително важно, а именно специализирания автомобил, който да помага бързо и адекватно на деца в нужда. 


На терен са и доброволците от "Аварийно спасяване Пловдив", които демонстрират способностите и оборудването на първата планинска оф-роуд линейка. Тя е факт както благодарение на дарителска кампания, така и на кампанията "Капачки за бъдеще". 


Никола Дойчев, който е неизменна част от структурата доброволци" Аварийно спасяване Пловдив" обясни пред "Марица", че високопроходимата линейка е оборудвана със специална носилка, която е с вакуум матрак и е подходяща също и за хелипоктерно спасяване. "Оборудвана е с последен модел апарат за измерване на жизнени показали и намалява възможността за грешка до минимум. Има кислородна бутилка, аспирационна помпа, която е крачна и независима от ток, автоматичен външен дефибрилатор, всякакви видове шини и яки за гръбначни и черепно-мозъпни травми. Оборудвана е още с медицинска раница, която е подвижна и с всякакви консумативи вътре", разказа Дойчев. 


Автомобилът е" Паджеро", втора генерация, модифициран с лебедка. Има два акумулатора, които са независими един от друг. Единият има възможност да захранва медицинско оборудване в рамките на няколко часа. Има и вградена система за зареждане на самите акумулатори. Колата е снабдена с крик, въжета за издърпване на автомобили във всякакви бедствени ситуации. Оборудвана е и с радиостанция. 

Акцията се осъществява в рамките на 3 часа. 

Снимки: Наташа Манева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Бонго бонго

Бонго бонго

17.04.2022 | 00:39

Направиха на маймуни!!!!! Да ууууааййй.!!

Отговори
1 0
Всичките капачки на Европа не могат да ...

Всичките капачки на Европа не могат да ...

17.04.2022 | 00:28

...напълнят едно чекмедже!

Отговори
3 0
Пламен

Пламен

16.04.2022 | 20:08

Голям срам да събираме капачки за детски линеики ,пенсионерите а даже и работещите в мизерия а даваме пари за украинците защото на Кирчо така му е заповядано от сащ

Отговори
5 1
пловдивчанин

пловдивчанин

16.04.2022 | 15:49

И в моето семейство събираме капачки. Хубава инициатива.Но е жалко, че едни събират капачки за болни деца, а други трупат пачки.Даже им ги снимат по шкафчетата.

Отговори
7 1
Цецо

Цецо

16.04.2022 | 15:07

Трагедия сме, щом така оправяме здравеопазването :(

Отговори
11 0
Дими

Дими

16.04.2022 | 15:46

Да, от друга страна всичките тези капачки ще отидат да замърсяват природата. Ефекта е двоен!

Отговори
2 1
Оптимист

Оптимист

16.04.2022 | 14:57

Започвам да събирам капачки за хеликоптер!

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?