Благодарение на помощите нямаме проблеми

Общо 52 деца са настанени в Дома за медико-социални грижи за деца в Пазарджик. Други десет се отглеждат в Дневния център към дома, съобщи директорът на РЦЗ  -  Пазарджик, д-р Лина Веселинова, която в момента изпълнява и временно длъжността директор на дома до провеждането на конкурс и назначаването на нов ръководител на мястото на пенсионираната директорка д-р Кръстанка Видева.

 

-  Намаляват ли децата в домовете?

- Да, намаляват. В двата дома имаме към 50-55 деца, докато по-рано те бяха към 100 деца. Това се дължи на комисията за осиновяване, която много активно работи. След промените в Семейния кодекс комисията заседава всяка седмица и всички деца, щом постъпят, до третия ден трябва да бъдат вписани в регистъра за осиновяванията. В момента имаме повече малки бебета. Полагаме грижи да ги отгледаме поне 1-2 месеца, защото са малки и рискови и чак тогава може да се разглеждат, но те са вписани вече в регистъра. По принцип децата остават в институция само когато няма подписана декларация, но във връзка с промените, ако детето 6 месеца не е потърсено, Регионална дирекция "Социално подпомагане" издирва родителите официално. Ако не бъдат намерени, то автоматично влиза в списъка и регистъра за осиновяване.

-  Кога се очаква нов директор на дома в Пазарджик?

- До 14 ноември е срокът за подаване на документи. Конкурсът е обявен в сайта на Здравното министерство. Вече има една кандидатка за Дома за медико-социални грижи в Пазарджик, а за другия във Ветрен още няма информация.

-  Не е ли малко особено да съчетавате двата поста директор на РЦЗ и временно изпълняващ длъжността директор в Дома за медико-социални грижи?

- Просто не сме го искали ние. Осем са домовете в България, на които директорите бяха навършили пенсионна възраст и може би заради икономии и кризата на мен и на други колеги ни вмениха да изпълняваме тази длъжност за 4 часа дневно, докато се проведе конкурс и се изберат нови директори. Не изпитвам затруднения и смятам, че ще се справя със задълженията си до 14 ноември.

-  Изпитвате ли в дома някакви затруднения в момента?

- Искам да изкажа огромната си благодарност към областния управител д-р Дончо Баксанов, който първи се отзова на нашия повик за помощ. Получихме съобщения от Енергото и В и К, че ще ни бъдат спрени токът и водата. Споделих за проблемите с областния управител и той веднага се отзова. Искам да му благодаря за оказаната помощ. Доставиха ни кисело мляко, кайма. Освен областния управител и младежката организация на ГЕРБ се отзова. Те също ни предоставиха помощи. Искам да изкажа голяма благодарност на г-н Иван Иванов и фирма "Ирели", които всеки месец ни изпращат по 300 лв. за закупуване на пюрета е фирма "Макси", която изпраща по 300лв за закупуване на пресни плодове и зеленчуци за децата. Фирма "Макси" ни платиха и първата фактура за газта. Сега в момента нямаме проблеми, нямаме просрочени задължения.

-  Без дарители как се справяте?

- Министерството също ни отпусна средства. Изплатиха се фактурите за ток, вода телефони, изплатиха се заплатите. Наистина намален е бюджетът, но ние сме съобразили някои неща. Хора, които бяха в пенсионна възраст, са пенсионирани. В момента моята длъжност е на половин щат. Имаме и една свободна лекарска практика, което ни дава икономия на фон работна заплата до края на годината да можем спокойно да изплащаме възнагражденията на колектива.

-  А очаквате ли влошаване на ситуацията и намаляване на средствата с новия бюджет?

- Доколкото чух, финансовият министър Симеон Дянков и здравният министър са се разбрали за отпускане на допълнителни средства за ДМСГД и в момента се урежда и проблема с психиатричните болници. Предполагам, че Дом "Майка и дете" няма да бъдат лишавани от нищо. Имам уверението и на областния управител, че каквото трябва ще се направи, но засега имаме всичко, което ни е необходимо. Имаме дарение от фондация "Щедро сърце" за едно детенце с хидроцефалия на 4 месеца, на което трябва да се инплантирна клапа. Уредени са нещата и в началото на другия месец ще бъде оперирано детето.

-  Какво очаквате да се промени в тези домове?

- По принцип се предвижда повече да се преминават като дневни центрове. Ние при нас имаме разкрит дневен център. В него има 10 деца. Това са деца с увреждания, които имат специална нужда и всъщност Домовете за медико-социални грижи за деца трябва да се ориентират точно към тази дейност. Да се намаляват децата в институцията, но да се намалява дневния център. Има разработени програми за дневния център и ще се разширява повече неговата дейност.  

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?