Следвайте ни

Бизнесмени сглобяваха пъзел за преобразяването на „Рада Киркович“ ВИДЕО

viber icon

Бизнесмени сглобяваха пъзел по време на благотворителен коктейл, който целеше да набере средства за довършване на строителните дейности в бившето сиропиталище „Рада Киркович“. На негово място ще се появи нова социална услуга – Комплекс за ранно детско развитие. 

За да бъде преобразена старата сграда обаче са нужни още 150 000 лв. Комплексът ще се помещава на два от етажите на „Рада Киркович“, като общината ги отдава под наем за ползване на фондация „За нашите деца“. 

Още при пристигането, в къща „Иван Черноземски“, дарителите получаваха по един плик. В него имаше парченце от пъзел, като идеята е след края на вечерта всички парчета от пъзела за Комплекса да бъдат сглобени и той да отвори врати още през юни. Това означава, че трябва да се съберат поне 150 000 лв. Бизнесмените имаха възможността да дарят на място чрез пос терминал или през следващите дни по банков път. 

Историята на Ирина и нейното дете, която беше разказана по време на благотворителния коктейл, успя да трогне бизнесмените. Преди 4 години Ирина разбира, че детето й страда от рядко заболяване. Диагнозата е митохондриална болест. Тя и съпругът й изпадат в шок и не могат да приемат заболяването до момента, в който в живота им не се появява екип на „За нашите деца“. Така в продължение на повече от година с тях работят психолог и музикотерапевт, а крайният резултат е излизане от психическата безизходица, в която са изпаднали. 

„От това как обществото се грижи за малките деца и възрастните се вижда колко е напреднало едно общество. Общината застава и винаги ще застава зад такива инициативи. Имал съм възможност да бъда в домове. Никак не е лесно да гледаш тези деца и да изживяваш техния свят“, през сълзи каза кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

„Вдъхновяващо е как местната власт и бизнеса подкрепят каузата – всяко дете да има възможност да живее в семейство“, отбеляза посланикът на Великобритания Роб Диксън, под чийто патронаж беше събитието. На него присъства и Илия Динков, зам.-председател на Сдружение „Бизнеса за Пловдив“.

Дарените средства от благотворителния коктейл ще бъдат използвани за ремонта на помещенията, в които ще се намират музеят на историята на социалните домове и академията. В академията ще се провеждат работилници. Там ще се възродят стари занаяти с творци и предприемачи от Капана.

Реновирането на етажите започна преди 18 месеца и беше извършено със средства на дарители. В кампанията тогава се включиха 40 компании от цялата страна, а чрез обществена поръчка за извършване на ремонтните дейности беше избрана Арх Сити Строй. 

Помещенията на третия етаж са основно ремонтирани, а на мястото на празните и изпорутени стени са се появили кабинети за работа с психолог, логопед, социален работник и рехабилитатор. Стените им са цветни, а старият, изгнил паркет е заменен с нов ламинат. Залата за психологическо консултиране е оборудвана с венецианско огледало, т.е. тези, който са от другата страна на огледалото могат да наблюдават какво се случва в стаята.

Друга стая пък ще бъде отделена за работа с психомоториката. Там ще се намира и библиотека на играчките. „Библиотека на играчките е един инструмент, който позволява на децата и семействата да ги взимат от комплекса, а родителите да бъдат обучени как да ги използват, за да подобрят състоянието на детето“, обясни Стела Александрова, мениджър, „Социални и интегрирани услуги“ в „За нашите деца“. Оборудването все още липсва, но ще бъде впечатляващо.

Изградени са и санитарни помещения, както и стая за почивки и обяд, и такава за събиране на архив. Предвидена е и приемна за родителите. Тя се намира точно до рецепцията, която все още не е изградена.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Таня

Таня

19.05.2021 | 08:03

Прекрасни инициативи

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?