Следвайте ни

Бизнесмен изправи на нокти 10-етажен блок в центъра на Пловдив

viber icon

Собственик на склад бутна над 2 метра от стената в основите на дългия блок на кръстовището на бул. „6 септември“ и „Руски“ и така изправи на нокти живеещите в него. Сградата е една от големите в града. Състои се от 4-5 корпуса и е завършена през 1984 година. 

Хората в блока са притеснени, че е бутната носещата стена, която е точно между втория и третия му корпус в подземното ниво. Сега в цимента зее голяма дупка, която е покрита с дъски. За случая са уведомени РДНСК-Пловдив и кметството на район „Централен“. 

Според експертите от районното кметство място за притеснение няма, понеже стената не е носеща.

„Блокът е голям и по проект зад него има много подземни гаражи. Между тях и основите на блока има подземна улица. Точно там стената вече е с дупка“, казва домоуправителят на втория жилищен корпус Алексей Илиев. 

Той пази плановете на сградата и смята, че е пробита носещата стена. В проекта от времето на социализма това подземно ниво трябва да има складове за разположените отгоре магазини. На някои от тях по проект има укрепени железни врати. 

„Наемателят на склада дойде преди 7 месеца взе единия склад с врата и в един момент решил да избие нова врата на съседния – там където е въпросната бетонна стена с дебелина 35 сантиметра. От нашия вход не е искал разрешение. Чухме, че в съседния е правено събрание, но на него е искано само да избие малка врата“, обясни г-н Илиев. 

Живеещите с почуда видели как работници с пробивни машини рушат голяма секция от стената, върху която лежи 10-етажната сграда. „Оказа се, че вратата ще е 2,3 на 2,1 метра! Тогава сезирахме РДНСК и общината“, обясни домоуправителят. 

Откакто е пробита дупката никой не е виждал наемателя на склада. Оказва се, че и никой не помни името на фирмата му.

Зам.-кметът по „Устройство на територията и проектиране“ към „Централен“ инж. Тошо Пашов обясни, че на място веднага е изпратен екип, в който е имало инженер-конструктор. Той е констатирал, че в пробитата стена няма арматура и затова тя не е носеща. 

„Това е бетонна стена и в нея няма армировка. Няма никаква опасност за сградата, ако в нея се избие врата. Не е констатирана и промяна в предназначението на обекта“, каза инж. Пашов.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Барабата

Барабата

24.03.2021 | 15:50

Този инж.Тошо Пашов кой му е дал диплома БЕТОННА СТЕНА 35 см БЕЗ арматура ОСТАВКА

Отговори
43 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?