Бизнесът с кафе-машини - куче влачи, диря няма

До 100 лева на ден е оборотът от автоматите на възлово място в центъра

Куче влачи, диря няма. Тази народна поговорка e лика-прилика на бизнеса с уличните кафе-машини. Дали ще си фирма  вносител на т.нар. вендинг-автомати, или собственик, който събира стотинките от тях, все ще си уцелил десетката. Без значение дали играеш по правилата, т.е. да си изряден търговец и данъкоплатец, или се спотайваш в зоната на здрача. Важното е да залагаш - риск печели, риск губи.  Доколко е чист бизнесът с тях, колко са автоматите в града, на какъв контрол са подложени и качествени ли са напитките, опита да разбере екип на "Марица".

Далаверата с машинките е голяма и определено си струва човек да заложи в тях. Дали ще вземе нови, или втора ръка, голяма разлика няма. Най-важно е да се избере подходящото място, където да се поставят. Колкото до първоначалната инвестиция, тя бързо се избива, а  ако си малко по тарикат, джобовете неусетно натежават.

Имам предвид различните врътки, с които може да се скрие както печалбата, така и да се избягнат всякакви данъци. Вземи си печен счетоводител и гледай какво става, не ти трябва друга работа, защото машинките ще работят за теб. Бас ловя, че догодина ще ми поръчаш още роботчета. В този дух Ивелин Атанасов - вносител на вендинг-автомати от Италия, се опита да привлече за клиент наш репортер.

В зависимост дали са нови, или втора употреба, дали пускат само напитки, или са комбинирани с пакетирани храни, както и от марката, цените на вендинг-автоматите варират от 1000 до 8-10 хиляди лева. Ако мястото е възлово, с голям поток от хора, те се изплащали за шест месеца, в най-лошия случай - за година. Реалният дневен оборот от една силна машина можел да стигне до 100 лева, като печалбата от едно кафе от 30 стотинки излизала три пъти повече от себестойността му. Най-доходоносни били моделите за кафе, капучино и чай. Следиш си печалбата всяка вечер. Ще те обуча как да нулираш временния оборот така, че да маркираш примерно 50 кафета и млека, но само ти да си правиш сметка колко отгоре са продадени. Като начало си вземи две, три машини, но в данъчното регистрирай само една. Ако имаш късмет, може и да не те хванат, ако случайно обаче загазиш, има начин да се отървеш, са другите  наставления на Атанасов.

Да се установи точния брой на вендинг-автоматите под тепетата,  се оказа мисията невъзможна. Фирмите, които предлагат роботите, са десетки в града и ревниво крият клиентите си.  Това е фирмена тайна, не мога да ви кажа колко са автоматите, все едно министърът на финансите да се разголи пред вас, отсече служител на фирма "Икон вендинг" - вносител на вендинг-машини. Колкото и да е чудно обаче, статистика не се води в нито една от институциите, които упражняват контрол върху тях. По принцип те попадат в категорията търговия на дребно, за която би трябвало да се внася патентен данък, както и данък печалба, ако е отчетен такъв.

Според Закона за местните данъци и такси, всички еднолични търговци, които извършват дейности, посочени в Приложение 4, са задължени да попълват данъчна декларация за облагане с патентен данък. Тези, които заемат търговска площ до 100 квадратни метра, плащат годишен данък на квадрат в размер от 2 до 20 лева, според квадратурата и местонахождението на обекта. При нас има подадени декларации от 82 лица. Колко от тях имат кафе-машини и колко е техният брой, не се знае. Друг обаче е въпросът, дали има и други, които не са подали такива декларации и не са платили патент. Даже в нашата сграда не знаем нито на кого е машината, нито дали има подадена патентна декларация.

 Да тръгнем из града да броим машините - няма да стане Това изисква много труд и време, а и приходите от тях не са големи, заяви за "Марица" директорът на Дирекция  "Местни данъци и такси4 към община Пловдив Николай Ненков. Той уточни, че след изтичане на крайния срок за доброволно плащане на патента - 30 октомври, започват масови проверки за неизрядни търговци. Ако установим собственик, който не е декларирал дейност,  му даваме седмица срок да извърши това, след което го облагаме с данък. Ако не се яви, съставяме акт за административно нарушение, по силата на който глобата е до 1000 лева. Отделно трябва да се заплати и патентният данък за използваната търговска площ, допълни г-н Ненков.

СВОБОДИЯ

В първите години, когато стартира вендинг бизнесът в България, е имало много законодателни празноти, тъй като вендинг автоматите не издават касови бележки за предоставената услуга. И в момента това си остава технически проблем с всички видове апарати на самообслужване. Все още липсват специфични нормативни изисквания и за регистрирането и отчитането на оборотите на вендинг апаратите. По данни на Националната агенция за приходите при условията на сега действащата нормативна уредба оборотите от вендинг автоматите следва да се отчитат от оператора с касов апарат след изваждане на монетите от апарата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Tsvetana  Vasileva

Tsvetana Vasileva

09.11.2014 | 20:21

Тея кафемашини много лъжат. И са много скъпи. Печалбата е 10 лева на ден. Даваш 1000лева а печалбата ти е 5 лева на месец.

Отговори
0 0
sleddazdka4ylka

sleddazdka4ylka

29.10.2009 | 21:15

toy kato e mnogo otvoren sto sega govori! po tozi vapros 4etoh nesto kasano sa sin na kmet goliam polizai v treto rpu naverno za tova se darpa leko perdenzeto! triabva da se obrasuva vednaga ot prokurata proverka i kmeta da otgovaria nali tosi otvorko e negov sluzitel!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?