Бизнесът не иска да чуе за латентните енергии

Екип, в чийто състав е един от доайените на техниката и технологиите в хранително-вкусовата индустрия  -  професор д-р Стефан Дичев, разработва нова методика за екстрахиране на растителни продукти. Идеята е от познатите ни билки да се извлекат съставките, които могат да се влагат в хранителни добавки и козметика, обяснява професор Дичев. Вече пенсионер, той продължава да чете лекции в Университета по хранителни технологии. Вълшебните екстракти действат като антиоксиданти или са с бактерицидно и асептично действие. Очаква се естественият продукт да замени в споменатите производства много от влаганите в момента синтетични съставки, обяснява пловдивският учен.

Професор Дичев е сред пионерите в науката за т. нар. термопомпени системи, които имат висока енергийна и екологична ефективност. За съжаление в България тези системи не се внедряват масово, с малки изключения, не крие разочарованието си професорът. По специфичен разход на енергия за единица произведен продукт България е на опашката  -  изключително лоша позиция по отношение на европейските екостандарти. Отоплението и климатизацията на сгради, производствата  -  особено на храни и химикали, най-напред следва да преминат на термопомпени системи.

Латентната енергия се намира в атмосферата, почвата, водите, в отпадни газове от индустрията. Тази енергия захранва специално изградени термопомнени системи, в които се трансформира и става възможно използването й в практиката. Като учени ние сме направили своето: всичко е готово до етап "внедряване", обяснява Стефан Дичев.

През последните 15 години бях ангажиран и с разработване и сертифициране на системи за управление. Според световната статистика България е на едно от последните места  -  само пред Албания, по внедрени сертифицирани системи за управление. В глобализирания свят на 21 век, където надпреварата е наистина жестока, единственият подход за конкурентоспособност на фирмите е въвеждане на системи за управление. Затова обаче се иска добър мениджмънт: системите трябва да са живи, а не само за да се каже, че ги имаме. Българските топмениджъри и хората, които управляват бизнеса, още не са разбрали какво означава това и не го правят. Тъжното е, че няма и държавна политика в тази посока, убеден е професор Дичев.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Марин

Марин

22.10.2009 | 08:51

На социолозите им ПЛАЩАТ за да лъжат в стъкмистиките за рейтинга на Бойко Борисов , но на ВАС КОЙ ВИ ПЛАТИ , за да ЗАБЛУЖДАВАТЕ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ , че той , дУпетатите му или министрите му изобщо правят нещо УМНО и нормално ,драги ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ ?! Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов за 100 дни ДОКАЗА единствено : 1. Че е елементарен и първосигнален човек с огромно самочувствие и без грам покритие! 2. Че дърдори като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване! 3. Че вечно някой още му е виновен и крив! 4. Че е всичко друго но не и управленец! Неговата роля е не да решава проблемите. а да ги създава! 5. Че не блести с интелект! Феновете му също!...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?