46

Бизнесът към властта: Няма да позволим на политическите амбиции да спрат развитието на Пловдив

Няма да позволим на политическите амбиции да спрат развитието на града - с този апел сдружение „Бизнесът за Пловдив“ се обърна към местната и държавната власт на срещата, организирана вчера в общината. На нея присъстваха кметът Здравко Димитров, областният управител Йордан Иванов, главният архитект Димитър Ахрянов и заместник–кметовете Пламен Райчев и Тодор Чонов.

Открит разговор за бъдещето на Пловдив беше иницииран от Сдружението по повод изявлението на последната общинска сесия на съветници от „Демократична България“ в Пловдив.

По време на редовното заседание те заявиха, че Общинският съвет в Пловдив редовно приема десетки подробни устройствени планове (ПУП) преди да бъде одобрен Общият устройствен план (ОУП) на града и това вреди на обществения интерес и този на бизнеса. За тази практика те сезираха министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов.

От думите на главния архитект на общината пък стана ясно, че в отговор на това в община Пловдив вече е постъпило писмо от регионалния министър. В него се препоръчва да се спре разглеждането на проекти за промяна на ПУП-ове за имоти, докато РИОСВ не приеме задължителната екологичната оценка за ОУП.

Архитект Ахрянов поясни, че към момента такава оценка се прави при всяко отделно разглеждане на ПУП. Той припомни още, че промените в Общинския устройствен план са започнати още в 2016-а година, а в настоящия мандат са набавени всички необходими становища и документи за финализирането му. Първоначалните забележки от страна на РИОСВ са били отстранени, но регионалната инспекция отново връща плана в Община Пловдив за доработка с нови коментари.

„Спира се общината да развива града и се пречи на бизнеса да работи. В Пловдив има над 20 хил. души, заети в сектор „Строителство“. Като сложим и съпътстващите дейности и приходите, които идват в общината от различни такси, които се плащат за строителство цифрата става още по-голяма“. С тези думи Илиян Филипов, член на Сдружението и собственик на фирма ПИМК, се обърна към представителите на властта и по-конкретно към областния управител, който е бивш общински съветник от същата политическа формация в местния парламент, изпратила питането си към МРРБ.

Филипов добави още, че ако Общинският съвет в Пловдив спре да разглежда ПУП-ове под претекст писмото на министър Караджов, ще блокира не целия бизнес, тъй като всяко намерение за строителна инвестиция минава през промяна на устройствен план.

В подкрепа на думите му кметът Здравко Димитров заяви, че няма да спре внасянето на предложения за изменения на ПУП-ове в Общинския съвет, тъй като те не засягат само бизнеса, но и всички инвестиции, които общината прави – от улици до детски градини.

Председателят на СНЦ "Бизнесът за Пловдив" Атанас Рогачев поясни, че бизнесът очаква институциите да намерят решение на този проблем, както и да се ангажират с време.

„Това не е мораториум върху строителството. Нека да отстраним нередностите в най-кратки срокове“, каза областният управител Йордан Иванов. Той пое ангажимент да обсъди с представители на МОСВ и МРРБ казуса. Първата среща за ускоряване на приемането на плана ще се състои на 4 май в Община Пловдив, на която се очаква да присъстват всички отговорни институции.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
Айляк

Айляк

28.04.2022 | 07:44

Зико е тотално зависим от хищните строителни акули. Владко управлява задкулисно общината, Коцето си прави личния бизнес, а бизнесът срещу Пловдив застроява всяко парченце останало свободно. Толкова слаб и неук кмет не е имало в цялата история на града още от времето на Филип Македонски.

Отговори
4 1
Али Баба и 51 разбойника

Али Баба и 51 разбойника

28.04.2022 | 05:28

В общинският съвет са Али Баба и 51-те разбойника. То не са Бидони , Ам-Ам , строители наркомани , крадци с ферарита, адвокати с кърпички и всевъзможни лапачи и крадци . Тумора на Пловдив

Отговори
4 2
Петко

Петко

28.04.2022 | 05:21

ДБ коалиция от джендъри,утрепки и утайки .Данчо-Брифинга , Веса-клюна , Добромира-тъпото и Влади Зеленски .

Отговори
2 2
ДО ДАНЧО-БРИФИНГА

ДО ДАНЧО-БРИФИНГА

28.04.2022 | 05:13

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ДАНЧО -БРИФИНГА ПАК СЕ Е ВЖИВЯЛ В РОЛЯ ….. ДейБъ ТЪПАЦИТЕ ВЪВ ВОЙНА ЛИ ИСКАТЕ ДА НИ ВКАРАТЕ ? СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ СТЕ АУТ . В ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ 2 СЪВЕТНИКА . НА ПАРЛАНЕНТАРНИ СТЕ НА РЪБА.

Отговори
3 2
Пловдивчанин

Пловдивчанин

27.04.2022 | 20:09

Аз само минавам да кажа заради кого е всичкия тоя рев на хората презастрояващи града с години. Естествено, че пак е на лошите от ДБ. Били такива били онакива, но за пореден път доказват, че те мислят най-много за града. И това го казвам като човек, който не е гласувал за тях.

Отговори
3 5
Дай България

Дай България

28.04.2022 | 05:17

Дб,популисти нарциси и умно красиви жълтопаветници . Много сте зле горкичките . Един рейс хора.

Отговори
2 2
Пловдивчанин

Пловдивчанин

28.04.2022 | 11:12

Чакай да дойдат изборите да преброиш колко хора са. Недей се прави на Ванга.

Отговори
1 1
Честито

Честито

27.04.2022 | 19:54

Честито на всички съграждани дето плюят по герб това драги съграждани това дето ви се случва се вика убождане по харвардски отзад наместете си удобно кочана в дивия и чакайте благоденствието дето ви обещаха

Отговори
2 8
Истината

Истината

27.04.2022 | 19:09

С изключение на Наско Рогачев всички други са лапач на лапача на общинските средства.Това са паразити.

Отговори
11 3
Да си го кажем

Да си го кажем

27.04.2022 | 18:58

Какво бизнесмени.Пълни НЕЩАСТНИЦИ.

Отговори
13 0
Смешни и жалки ми са. Че и се дуят.

Смешни и жалки ми са. Че и се дуят.

27.04.2022 | 16:08

Като ги гледам всички са на обществени поръчки на общината.Това не са бизнесмени ,а" хранени люде" ,както едно време са наричали,тези близо до властта и които са се хранили от трапезата на властта.

Отговори
24 1
Какво няма да позволите бре шапшали?!

Какво няма да позволите бре шапшали?!

27.04.2022 | 15:42

Вие позволихте Пловдив да бъде управляван,пардом,ограбван от маминия, най-голямото недоразумение в 8 хилядната история на града.Този сегашния е даже по-кух и от тотю кратуньо.Мишоци с мишоци.Въртите се все около общината,като куче мас.тия покрай месарница и чакате ония кре.тени да ви дадат някоя обществена поръчка и да им пълните гушите с комисионни.Бизнесмени??!Смях! По скоро търгаши докарали нещастията зико и тотю на власт.Хак да ви са и да продължават ,все така да ви изнудват.Мазохисти с мазохисти.

Отговори
25 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?