71

Бивш зам.-кмет вдигна жилищна сграда с вход и паркинг в чужд имот

Фирмата на Митко Цветковски строила, а бившият главен архитект Валентин Маринов одобрил проекта

Пететажна жилищна кооперация на ул. „Шейново” 13 е построена с вход и паркоместа, които попадат в съседен чужд имот. За абсурдната ситуация в центъра на Пловдив на „Марица” разказа домоуправителят Ангел Гълъбов.

Входът е абсолютно недостъпен, вратата е заключена и не е отваряна, откакто собствениците на 12 апартамента, два офиса и  лекарски кабинет с 4000 пациенти са се настанили на този адрес. Не се ползват и петте места за паркиране, купени преди време от новодомците. Ангел Гълъбов разказа, че за паркинг е заплатил 3000 лева, но е принуден, както и съседите му, да спира на тясната ивица на улицата, където местата са като да улучиш шестица от тото.

Ангел Гълъбов се води борба за пространството пред кооперацията вече няколко години

Собствениците на апартаментите ползват страничен вход и минават по тясното коридорче, за което се е наложило да избият стената. Пространството около кооперацията, където би трябвало да има паркоместа и вход, е завардено с ограда и зад нея се виждат няколко стръка домати.

Причината за този парадокс е в прилежащото парче земя с площ  43 кв. метра, за които години наред се водят спорове между съседите. „Искаме да я купим, но съседът отказа и едва тази година този имот е включен в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти на Община Пловдив за отчуждаване за улична регулация”, обясни Ангел Гълъбов.

„В никакъв случай няма да отстъпя земята, тя ми е нужна”, заяви пред „Марица” собственикът на 43-те квадрата Иван Миланов.

Кооперацията е проектирана през 2007 г. от фирма „RT Consult” ООД-Пловдив. През 2008 г. проектът е одобрен от тогавашния главен архитект на район „Централен” Валентин Маринов. Разрешението за строеж е издадено на 17 януари 2008 г. За строителството е наета фирма „Зидарит” ООД, чийто управител е бившият зам.-кмет Митко Цветковски.

На въпрос как стана така, че част от кооперацията попада в чужд имот, Цветковски каза: „Като строителна фирма бяхме длъжни да изпълняваме проекта, така беше издадена и виза за проектиране. Доколкото си спомням, беше започната процедура по отчуждаване на съседния имот за улична регулация. В случая Община Пловдив има право, тъй като въпросът касае обществен интерес. Абсурдно е и не виждам по какви причини съседът не се съгласява”.

Кооперацията е завършена през 2014 г. , но и досега акт 16 за въвеждането <210> в експлоатация е подписан частично.

„Знаем за случая на ул. „Шейново”, имотът е включен в годишната програма, но ние провеждаме процедурите по отчуждаване приоритетно за обекти, които са спешни и касаят обществен интерес. Сред тях са продължението на бул. „Северен” и „Александър Стамболийски”. Може би в края на годината или в началото на следващата ще започнем и отчуждаването на ул. „Шейново”, каза шефът на дирекция „Общинска собственост” Николай Аджеларов.

 

Снимка Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Прокопи

Прокопи

21.07.2022 | 18:57

От памтивека, живота е за наши и ваши.

Отговори
21 0
Пловдив

Пловдив

21.07.2022 | 18:37

Този екземпляр Маринов заедно с покойната Николова в разрез с всички закони даде разрешение в имот в съсобственост да се вдига трети етаж и разширение на къща и обдусмана Стаматов отказа да ми даде чертежа с мотива че не ме засягало ,оставка гербери

Отговори
26 1
Батко

Батко

21.07.2022 | 16:20

И как така са строили без да отчуждено. Тоя да не е луд да си дава имота. Да ги съди овреме, накрая Титюков ще прати някой да го набие.

Отговори
20 1
Невъзпитан

Невъзпитан

21.07.2022 | 14:53

Валентин Маринов подписал... Естествено, нали сега има запазено време в ПОТ - ната телевизия на бай Генчо - почетния гражданин на Пловдив, за да хихика и да ръси мъдрости в ефир !

Отговори
19 4
Демагог

Демагог

21.07.2022 | 12:29

В българския вариант правова държава е когато някои хора имат повече права от простосмъртните

Отговори
45 0
Човек изпада

Човек изпада

21.07.2022 | 12:23

в истински гняв, четейки за безочието на такива управници. Направо да му спретнат линч на този далавераджия и да вземат закона в собствените си ръце.

Отговори
44 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?