4232

Бивш свинарник стана модерно затворническо общежитие

В по-комфортни условия ще излежават вече присъдите си лишените от свобода в Пловдивския затвор. 

Специално за откриването на новото общежитие беше дошъл министърът на правосъдието Мария Павлова.

“Днешният ден е знаменателен. Преди 145 години е създадено първото българско правителство и  Министерството на правосъдието. Преди година и четири месеца аз видях един макет. Не вярвах, че бивш порутен свинарник може да се превърне в модерно съоръжение по всички европейски изисквания“, каза правосъдният министър Мария Павлова. Тя съобщи, че е сключен договор, според който ще бъдат подновени и условията в затвора, като за целта Норвежкият финансов  механизъм е отпуснал още милион и половина.

 Модернизирането на  общежитието е било наложително, защото от затвора са постъпвали множество сигнали и оплаквания за състоянието на помещенията, в които лишените от свобода изтърпяват присъдите си.

 Началникът на затвора в Пловдив старши комисар Запрян Илиев подчерта, че сградата вече отговаря на всички европейски стандарти, а гл. инспектор Стоян Гроздев уточни, че средствата са безвъзмездна финансова помощ по програма „Правосъдие“ от Норвежкия финансов механизъм.

Новото общежитие „Хеброс“ се намира срещу Пловдивския затвор. Стойността на проекта е около три милиона лева.

То е на площ от 1789 кв. м и в него ще могат да бъдат настанени до 130 души. На двата етажа има по 32 стаи с по две легла и санитарен възел, като на първия са предвидени и две помещения за хора с увреждания.

На всеки етаж има модерно обзаведена кухня и трапезария. Подновена е канализацията, водната и осветителната система, предвидени са сигнално охранителна, наблюдателна и отоплителна системи.

Към общежитието е изградено и второто в страната ново преходно отделение – т. нар. half  way house,  за лишени от свобода, на които им предстои освобождаване от затвора. То е за 9 души, а целта е те да бъдат подготвени за по-бърза адаптация към живота извън затвора. С тях ще се работи и по програми за социализацията им при връщането в обществото. 

Предвидени са и уютни помещения за персонала със самостоятелен санитарен възел и кухня.

 Водосвет отслужи отец Милен Недев от Асеновград, който благослови начинанието и освети сградата.  Церемонията приключи с традиционното прерязване на лентата.

Сред официалните лица беше и новият областен управител проф. Христина Янчева.

Снимки от Валентина Биларева

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 5 оценки
3/5 от 5 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?