49

Бивш шеф на ВиК застроява последно парче земя в ЖР „Южен“

След тъщата в бизнеса влезе и съпругата на Спартак Николов

Масираното презастрояване на жилищните квартали в Пловдив, превръщани в бетонни гета, не стихва, въпреки приетата актуализация на Общия устройствен план с щадящи параметри  при изграждане на нови комплекси.

Една от причините на строителната инвазия е, че подробните устройствени планове (ПУП), разработени по нормите на ОУП от 2007 г., вече са влезли в сила и по закон не могат да бъдат отменени, ако собственикът на имота не инициира  промяна. 

Другата причина нови жилищни мастодонти да никнат като гъби, лишавайки града от зеленина, места за отдих и въздух, е, че строителният бизнес продължава да носи добри печалби. Затова  към него се ориентират и хора, които допреди няколко години нямаха нищо общо с този бранш. Включително и политици. Такъв е примерът със Спартак Николов, управител на ВиК - Пловдив ЕООД  от 2014-а до 2021 г., общински съветник от ГЕРБ в два поредни мандата при управлението на Иван Тотев, юрист по образование. В последните години

семейството на Николов  трайно се е насочило към строителния бранш

след  придобиване на серия имоти - наследствени, частни и общински, както „Марица“ подробно писа.

Спартак Николов

Новата придобивка на предприемчивата фамилия е терен в най-наблъскания със сгради жилищен комплекс „Южен“, разположен в карето между бул. „Александър Стамболийски“,  ул. „Димитър Талев“, тъй наречената глуха жп линия  на ул. "Пор. Въльо Стефов" и Коматевско шосе. ЖР „Южен“, застроен навремето с панелки, беше планиран с големи междублокови пространства с детски градини и игрища, вместо които през последните 20 г. се издигнаха стени от бетон с осакатена улична и подземна инфраструктура.  В презастрояването на една от последните педи земя се включи и бившият ВиК шеф.

В тясното пространство на малката улица „Братя Шкорпил“ фирма „Естра майл“ на София Николова, съпруга на Спартак, ще строи жилищна кооперация. Според одобрения проект застроената площ е 248 кв. метра, разгъната - 1368 квадрата. Подробен устройствен план, изготвен въз основа на ОУП от 2007 г., разрешава сграда до 18 метра. Строителното разрешение е издадено с №151 на 22 юни 2022 г. от Община Пловдив. 

Сградата ще се издигне между два шестетажни блока и под прозорците на трети, който ще се озове в капан, тъй като отстоянието е малко. Зоната е буквално наблъскана с още четири високи кооперации.

Новата жилищна сграда на Николови, проектирана също на шест етажа,

ще се строи на калкан със съседните блокове при плътност на застрояване 50%, интензивност (кинт) 2,5 и 40% озеленяване. Трудно е човек да си представи на това малко пространство пред бъдещата кооперация да има зеленина (а не три туи) и места за паркиране. 

Доскоро теренът представляваше саморасла горичка, но преди няколко месеца дърветата бяха отрязани, а парчето земя - оградено. Част от оградната мрежа се е срутила. Строителството  все още не е започнало, защото под терена минава кабел с високо напрежение на EVN, който захранва квартала.

„Теренът е частен, бил реституиран, след това - продаден, ние го купихме, като вече за него имаше одобрен ПУП. Важно е да се каже, че Подробният устройствен план е процедиран служебно преди години,  в него е заложен строеж на жилищна сграда на калкан. При проектирането са спазени всички параметри, изискуеми по закон“, подчертава Спартак Николов и допълва, че всички документи са налице - скица с виза за проектиране, одобрен проект, строително разрешение. „Единствено

чакаме вече три месеца EVN  да разпише за изместване на кабела,

за което има съгласие, но трябва да издадат документ. Схемата е одобрена от Община Пловдив“, обяснява бившият шеф на ВиК. А на въпрос какво работи, откакто не е шеф във ВиК, дава уклончив отговор: „Досега и един ден не съм останал без работа“. И напомня, че е оставил държавното дружество в отлично състояние, без да вдига цената на водата.

Фирма „Екстра майл“ ЕООД е регистрирана на 5 март 2019 г. с едноличен собственик и управител София Николова с капитал 5000 лева с широк предмет на дейност - търговия на едро и дребно, внос и износ на всякакъв вид стоки, сделки с имоти, строеж и прочие, разрешени от закона. Няма данни за финансови показатели от дейността, нито за персонал.  Адресът на дружеството е в блок на ул. „Хан Аспарух“ 120  в район „Централен“, в кооперацията, където живее семейството на бившия общински съветник.  

Оцени новината

Оцени новината
4.2/5 от 11 оценки
4.2/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
44 коментара
Крадеца Спартак

Крадеца Спартак

24.07.2023 | 00:24

Крадеца Спартак ,джуджето 1,60 с баща стар комунистически кмет на Тракия е голям крадец

Отговори
20 1
от закуски

от закуски

22.07.2023 | 07:47

Пералнята наГЕРБавите съратници работи на пълни обороти. Десетки "усвоени" милиони трябва да се изперат....

Отговори
21 1
Заглавието на днешния ви интересен материал на тема:

Заглавието на днешния ви интересен материал на тема:

17.07.2023 | 21:16

"Бивш шеф на ВиК застроява последно парче земя в ЖР „Южен“" предизвика в мен асоциацията "Двама бивши областни управители съдействаха за застрояването на "Последния държавен имот"". Първият областен управител стартира началото на края на "Последния държавен имот" като инициира през август 2018 г. нов ПУП на имота, с цел максимално усвояване на късчето от ~4 дка земя . Г-н бившият областен управител беше мотивиран от благородни цели: сграда за нуждите на държавните служители. След което стремглаво се впусна в политиката и бързо смени попрището на областен, с това на кмет на хилядолетния град. През есента на 2019 г. ни ощастливи появата на новия областен управител, сбъднал една от най-смелите си мечти. Както се казва "нова булка, нов късмет". Да, ама не. Новият областен управител запретна здраво ръкави и без сянка на страх от covid19 заразата и локдауните й, обяви "Последния държавен имот" на търг с отстъпено право на строеж! С това започна агонизиращата фаза на "Последния държавен имот". Яви се една единствена фирма на търга, която имаше тежката задача да се конкурира сама със себе си. Най-трудните битки са борбата сам със себе си. От тях обаче винаги се излиза по-силен! Това правило доказа и единствена фирма, явила се на търга. На 2 ноември 2021 г. с пристигането на будещите страхопочитание огромни багери, настъпи физическият край на "Последния държавен имот". Гордите чинари отстъпиха с достойнство пред ревящия напад на багерите! Клон по клон, а после и огромните им стъбла поддадоха и с грохот се свличаха на надолу. А после кротко прилегнаха към земята, която им даде последен покой в прегръдката си. Багерите изядоха Чинарите! Машината се оказа по-силна от Природата! Днес на мястото на 17 изсечени дървета, храсти и тревна растителност, гордо никнат частни апартаменти като гъби след живителен дъжд. Частната сграда с нетърпение очаква да приюти 100 деца в ясла, социални служители спасяващи от мизерия и нищета много хора, и новите пловдивчани чакащи с нетърпение да влязат в новите си апартаменти. Много мрачно стана, затова малко да разведрим: понеже строителят не е платил близо 4-те дка наречени "Последния държавен имот", е решил да направи щедър жест и да дари на община Пловдив 100 места за детска ясла и помещения за социална служба. Ако Тодор Живков гледа отнякъде, ще се пукне от завист: едно време той действаше с размаха на петилетки и си мислеше, че много е постигнал. А днешните политици действат с мащаба на хилядолетки!!! И нямат чувството много да са постигнали!

Отговори
24 2
Човека е за съжаление

Човека е за съжаление

17.07.2023 | 21:10

Представя ли си някой "трагедията" на този талантлив човек? Да спести толкова парички с една заплата - общинска /не държавна/. Колко пъти е стоял гладен на работа, за да пести от закуските. За да е по-бързо спестяването наверно не е и обядвал! Да го ожали човек - горкия човечец !

Отговори
47 0
Посветен

Посветен

17.07.2023 | 16:36

Ненаситници като този полуциганин ще накара Господ дани праща все по тежки беди и изпитания, за какво ги търпите и гласувате за тях.

Отговори
39 1
Живущите в района

Живущите в района

17.07.2023 | 16:02

да следят като започнат работите по строежа как върви разкопаването на инфраструктурата на ВиК. Да следят след включването на новия обект към ВиК, като започне поправянето на разкопаните асфалт и тротоари, КОЙ извършва ремонта!!! Дали самият инвеститор (както е редно) или ВиК!!! Ако позвъните във ВиК и питате, ще ви отговорят, че това е ПЛАНОВ ремонт на ВиК. Но ако отворите сайта на ВиК, там ще може да проверите в изнесения списък за планови ремонти (списъкът е задължително публикуван) ДАЛИ наистина ВиК има планов ремонт в този обект или не! Ако е не, значи това което инвеститорът на новия обект би трябвало да поправи, му го прави безплатно ВиК. С нашите обществени пари естествено!!! И веднага подайте сигнал!

Отговори
36 0
На  кого  се  сърдите

На кого се сърдите

17.07.2023 | 15:07

Каквото стадото, такива му и овчарите. Добре че има Един отгоре, на всеки ще раздаде заслуженото- разбра ли Спартаче крадливо.

Отговори
37 2
Възмездие

Възмездие

17.07.2023 | 13:32

Ташков, Тотев , Спартака Менда тези гадове трябвя да са обесени на площада

Отговори
50 1
Към черния списък да се добавят и:

Към черния списък да се добавят и:

17.07.2023 | 15:11

каназирева (последния държавен имот), зико (също заради последния държавен имот), чомаков (по същата причина и като горните двама). Но в списъка, освен знаковите лица на презастрояването, трябва да се впишат и доста хора от общата и от специализираната администрация на "главните герои" от списъка!!!

Отговори
36 1
Бай Герги

Бай Герги

17.07.2023 | 12:52

Съпругата му е много опитна в строителството....Кат са разркачи и такава шпакловка мой да ти напрай че канарчета да почнат да ти се привиждат. И с фаянса добре се справя жената....Нек да строи...да се развива...

Отговори
43 2
222

222

17.07.2023 | 12:03

Няма смисъл да коментирате, нали ПП и ДБ щяха да изчегъртват и разследват за далавери точно тези, какво стана на края всички видяха, честито на евроатлантиците

Отговори
42 6
Я не прави хибридни атаки спрямо

Я не прави хибридни атаки спрямо

17.07.2023 | 15:35

истината!!! 1-во: чегъртането се обособи като "термин" от славчо чалгаров. Предполага се, че той и итн трябваше да чегъртат боковото наследство!!! Вместо това, когато излезе истината за златния гьол на КПП "Капитан Андреево", незнайно защо, итн в абсолютна хармония с радеФ направиха всичко възможно да свалят кабинета Петков!!! Вероятно за да напусне итн коалицията, значение имаше и категоричният отказ ТОЗИ кабинет да продължи разплащането с магистралните строители по "стария начин", завещан му от традициите на кабинетите борисов. По повод това министърът на МРРБ гроздан караджов се записа в историята като 1-ви министър, излезнал да протестира заедно с магистралните строители срещу собственото си министерство! За чегъртането - толкоз! 2-ро: за да изпълнят намеренията и обещанията си, на ПП и ДБ им са нужни МАЛКО повечко гласове от тези, които РЕАЛНО получават на изборите!!! Ако нямат достатъчния брой депутати, се получава това което се получи с кабинета Петков, и което се получава СЕГА в момента със "сглобката"! Така че, аз СЪМ от хората, които реално оценяват сложната и исторически важна ситуация в момента, и се надяват да се промени в полза на ПП и ДБ за да изпълнят обещанията си!!! Това зависи и от избирателите!!! Ако им харесва 15-годишния модел на управление, да си стоят в къщи по време на избори и да обират паяжините по стените на домовете си! Ако НЕ им харесва, ЗНАЯТ какво да правят!

Отговори
17 16
222

222

17.07.2023 | 16:14

хибридната атака е от теб, боко свали кирчо, кирчо арестува боко, накрая кирчо, боко и дебелянчо се прегърнаха заедно да крадат и изпълняват заповедите на господарите си

Отговори
25 5
777

777

17.07.2023 | 17:19

Боко свали Кирчо СЪС златния пръст на итн. А зад итн стоеше и стои зеления чорап. Кой обаче стои ЗАД итн и ЗАД вдигнатия юмрук, е въпрос с конфиденциална (повишена) трудност. Който може да мисли, ще узнае.

Отговори
20 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?