1553
Следвайте ни

Битката за реката - дълга и все по-скъпа

90 милиона са нужни, за да се реализират вече разписаните проекти в Община Пловдив

viber icon

от АЛЕКСАНДЪР  КОНСТАНТИНОВ, бивш зам.-кмет на Пловдив

Река Марица е най-важната причина древните племена да основат селище в околностите на седемте хълма. Пловдив, с който всички с основание се гордеем, е създаден от реката. През цялата си хилядолетна история градът е живял с реката и сега продължава да се развива около нея. От моста на западното околовръстно шосе до моста на източното реката е дълга 12 км и широка между 100 и 500 метра.

Това са около 2500 дка красива площ с огромно биоразнообразие. Голяма част от тази територия е включена в Натура 2000 и е защитена. Биолозите имат сериозни аргументи за защита на растителния фонд и многото животински видове, които обитават реката. Те разглеждат реката като жив организъм и настояват всички да се грижим за него.

Последните грижи на Общината за реката са - изграждането на част от подпорната стена в северо-източния бряг на реката  и нейното основно почистване през 2010 година. След това има период на много проекти и разходи за тях и нищо реализирано, с изключение на разкрасяването на южния бряг източно от моста на панаира с парите по ОП "Региони в растеж". 

През 2013 година Общината възлага на колектив на УАСГ

с ръководител доц. д-р инж. Н. Лисев „Пред проектни проучвания”. През м. юни 2014 г. е направена презентация на Доклада на колектива. Въпреки сериозните критики работата е приета и съответно платена на колектива. В края на 2015 година е обявена Обществена поръчка за изготвяне на Проект за социализация на реката с максимална стойност 250 000 лева.

В конкурса  участват 4 фирми, а победител е софийската фирма „Проджект Планинг енд Мениджмънт” с окончателна цена от 120 000 лева. Проектът е готов и през 2018 година се приема от ЕСУТ на Общината. С Решение №4 през ноември 2018 г. РИОСВ е приел и доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Решението е подписано от доц. Стефан Шилев, тогава ръководител на държавната структура. Веднага проект​ът и решението на РИОСВ се атакуват от няколко природозащитни организации в Административния съд.  

Отрицателно становище декларира и КИИП - Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, които смятат, че проектът съдържа риск от голямо наводнение. Сагата приключва в началото на месец май 2019 г., когато министърът на МОСВ Нено Димов отменя решението на РИОСВ и връща проекта в Общината. Естествено, Административният съд прекратява делото, защото е отстранена причината за него. Така в края на втория мандат екипът на г-н Тотев е в начална точка.

Има един отхвърлен проект, а коритото на реката е вече като джунгла.

В същия период се развива и един друг проект, който е свързан с този за реката. Това е „Еко парк Марица”, или както е по-известен - вторият гребен канал. И за него РИОСВ приема доклада за ОВОС, който съответно е атакуван от природозащитните организация и е стопиран.

По мнението на всички експерти е необходимо тези два проекта да се обединят и да се разглеждат като един, защото засяга една територия, влизаща в Натура 2000. В публичното пространство са предложени два варианта за изграждане на втория гребен канал, като и двата варианта са свързани с коритото на реката, защото изместват съществуващата дига. 

През 2020 г. новият управляващ екип на Общината заяви, че ще рестартира проектите, но засега това са само намерения. Стойността на проекта на софийската фирма, наследен от предишния кмет е  31 млн. лв., а на втория гребен канал -  14 млн. лв., или общо 45 млн. лв.  

Отделно се планира и мост над Марица западно от жп моста, който неминуемо ще окаже влияние на един цялостен проект за социализация на реката. Стойността на моста зависи от много фактори, така че не може да се посочи дори прогнозна цена.

В последната седмица е лансиран нов проект за почистване на реката на стойност 16 млн. лв. Според кмета на Общината има подготвено техническо задание и се чака финансиране от правителството. А стойността на всички тези проекти надхвърля 90 милиона лева.  

Последното голямо наводнение на река Марица е през 2005  година.

Историческите данни показват, че такива наводнения се повтарят през 15-20 години. Съвсем реално е да очакваме отново такова наводнение в следващите години. За да избегнат големи щети, е необходимо да се почисти коритото на реката от излишната растителност. Самото почистване също изисква проект, който да се съобрази с всичките изисквания за защита на флората и фауната, а и мостовете по реката.

Последното такова почистване беше направено през 2010 година. Ежегодната поддръжка от ОП ”Паркове и градини” не е достатъчна за осигуряване на проходимост в коритото на реката. Въпросът е трябва ли да се финансира  почистване на коритото, или е по-добре да се реализира цялостен проект за социализацията на реката и зоната около Гребния канал.

Финансирането на такъв проект може да се осигури само през европейските програми. За да има шанс за такова финансиране, е необходимо проект​ът да влезе в обхвата на ПИРО, което вече е факт. После всичко зависи от визията на екипа, управляващ общината. А тя засега не ни е представена ясно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

Щирлиц от Империал.

Щирлиц от Империал.

03.11.2021 | 08:15

Не е нужно да си ясновидец ,за да се знае ,че трола "нали" и Тотев са едно и също говедо.Издадоха го собствените му служители от Империал.И те не го понасят.Отвратени са от него.Отнася се с тях сякаш са кучета ,а не хора.Какво друго да се очаква от маминия,целият тресящ се от комплекси.Падне ли Гешев(това ще е скоро) ,още на следващия ден е в затвора за много дълго време.

Отговори
2 1
Ясновидец

Ясновидец

02.11.2021 | 20:31

Моите проучвания показаха, Чери, Шери, Нали и "вся осталная сволоч" е едно и също лице. Лицето е завършило с тройка училището за шофьори и е управлявало Пловдив два мандата. Не му харесва, че за 8 години нищо не направило за града, освен да си направи хотели, бизнес центрове и къщи.

Отговори
3 2
Бойко Борисов Тиквунов,до Шери

Бойко Борисов Тиквунов,до Шери

02.11.2021 | 20:06

Нас червеното знаем води ни,скъпото ми Шери. Добре че има тъпани ,като теб ,за да я има бандата му герп

Отговори
1 2
Шери

Шери

02.11.2021 | 19:48

Много лизачи за Др. Кон....... Всички наведени в кръста .Яко духане , по комунистически .

Отговори
2 2
ГЕРБджиков: зеленина вместо жабун... застояла вода!

ГЕРБджиков: зеленина вместо жабун... застояла вода!

02.11.2021 | 18:28

Инж. Ал. К. винаги е точен, прецизен, убедителен с факти и цифри =никакво голословие. На заплатаджийската тълпа в сегашния СелСъвет хич не им харесва някой да им наблюдава безпартий... безпристрастно далаверите, интригите и некадърността. БЛАГОДАРЯ НА АЛ.К. И НАСТОЯВАМ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА БДИ И ДА ИМ ДИША ВЪВ ВРАТА. ХВАЛА!

Отговори
3 2
Ей простотия

Ей простотия

02.11.2021 | 14:37

Не можеш да говориш за един човек без да го познаваш. Аз съм работила с него и мога да кажа, че в общината няма такъв експерт като него.

Отговори
3 4
Щом си работил

Щом си работил

02.11.2021 | 14:55

Значи и ти си същия б0клук като него . И ти да мреш . Или по-добре да получиш инсулт . И да се мъчиш . Скапаняк червен .

Отговори
2 4
Тоя дъртак

Тоя дъртак

02.11.2021 | 13:30

Що не е в болница и да се борят за живота му ? Да влиза в статистиката за утре . Поредния дърт педер@ст червен си замина . Ехаааа. Къв кеф .

Отговори
3 5
дякон

дякон

02.11.2021 | 13:39

Никога не пожелавай смъртта на другиго,грешнико,че първо тебе ще застигне.Дано Бог се смили над теб,изгубена в злото душо..Това,че си постен умствено, злобен и тесногръд ,като повечето от герб ,не те имунизира от небесното възмездие.

Отговори
5 3
Хахаха

Хахаха

02.11.2021 | 14:53

Слава на аллах , слава . Това че някой не харесва червените б0клуци не значи че е от герб . Ама поне е ясно кой е червен б0клук . И тия избори ще ги загубите . Вече ще сте една бутикова партия . Всеки ден да мре вашият електорат . Всеки ден . Щом е червен да мре. Както едно време беше : кой не скача е червен , и всички скачаха . Мрете , заради вас сме на това положение .

Отговори
2 4
Хехехе до хахаха

Хехехе до хахаха

02.11.2021 | 19:58

ЩОМ ИСКАШ ДА МРЕ ЧЕРВЕНИЯ ЕЛЕКТОРАТ ,ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧНЕ ОТ БОКО ТИКВАТА ,БРЕ СМОТАН УРОД

Отговори
2 1
ДДД

ДДД

02.11.2021 | 13:09

КАТО БЕШЕ ЗАМ КМЕТ ЩО НЕ НАПРАВИ НИЩО

Отговори
4 4
МНОГО,МНОГО  КЪСА ПАМЕТ.......ДДД

МНОГО,МНОГО КЪСА ПАМЕТ.......ДДД

02.11.2021 | 13:31

НА ТРОЛ НЕ СЕ ОТГОВАРЯ ,НО ЩЕ СЕ НАПРАВИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ.ПО ПРИНЦИП ГЕПИРУГИТЕ СТЕ БЕЗКНИЖНИЦИ ,НО СЪС СРИЧАНЕ ПРОЧЕТИ ОТЧЕТА НА УПРАВЛЕНИЕ НА ПЛОВДИВ 2007-2011Г.НАПРАВЕН Е ПУБЛИЧНО НА 17.07 2011 ГОДИНА.ИМА ГО В ИНТЕРНЕТ. ТАМ ЩЕ РАЗБЕРЕШ ,КАКВО Е СВЪРШИЛ ЗА ГРАДА КОНСТАНТИНОВ.

Отговори
4 3
ГЕРБджиков за ДДД, милото

ГЕРБджиков за ДДД, милото

02.11.2021 | 18:35

За да "прочете" ще трябва да си избърше ГУРЕЛИТЕ от очите. Което по технически причини няма как да стане. Те са засъхнали, закоравели, заслепяващи от Слънцето ГЕРБ на РежимаБоБо, РежимаБоБо2 и особено от РежимаБоБоТРИ =РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА= та затуй сме на това деред... положение. Урра!

Отговори
2 2
хахаха

хахаха

02.11.2021 | 11:16

Никакъв втори гребен канал! Заради на някои корпоративните интереси да се задлъжнява общината и да се съсипе мястото за спорт и почивка на пловдивчани и да е все повече затворено. Хайде, няма нужда. Общината да не започва друг строеж там. Още зоопарка не си е построила!

Отговори
10 2
ГЕРБджиков: зеленина вместо жабун... застояла вода!

ГЕРБджиков: зеленина вместо жабун... застояла вода!

02.11.2021 | 18:19

Напълно си прав, крадливи агитки искат да лишат Града от ЗЕЛЕНИНА като отнемат квадратурите безплатно за техни си далавери със . . . ЗАСТОЯЛА ВОДА. Расово комаровъдство. "Световни" първенства (измислени) по жабешки бутчета, докато световните гребци ги гледаме в Токио на Олимпиадата . . . МЕНТЕ открай докрай!

Отговори
1 2
Реалист

Реалист

02.11.2021 | 11:14

Истината е ,че от времето на Славчо Атанасов ,когато през 2010 основно почисти Марица с общински пари, не чакаше на държавата, никой друг не си мръдна и пръста да я поддържа.Тотев гледаше да забогатява и само до реката му беше.Зико пък просто не знае ,как да го направи и само ръси глупости по медиите.

Отговори
9 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?