49
Следвайте ни

Битката за омбудсман на Пловдив: Савина Петкова с едни гърди напред от 7 кандидати

viber icon

Седем кандидати за обществен посредник на Пловдив ще премерят днес знанията си, опита и умението да направят връзка между гражданите и институциите. Вторият кръг на конкурса започва от 9 часа  в сградата на Общинския съвет на ул. „Авкс. Велешки” и се очаква по обяд  7-членното жури  да приключи с интервютата.

 

Всеки кандидат за омбудсман ще разполага с половин час, за да убеди комисията, че е подходящ за длъжността  - 10 минути да представят концепцията и още 20 за отговор на въпроси. Това обясни за „Марица” шефът на комисията и съветник Ангел Славов. Преди това, сутринта, журито, съставено само от общинските съветници, ще прегледа концепциите. Те са по няколко странички.

Както и се предполагаше, има доста мераклии за благородната мисия да помагат на гражданите, които се лутат в бюрократичните лабиринти на различни ведомства, алармират за проблем или споделят своето лично мнение как да се реши. Всичките седем, подали документи, са висшисти и с минимум пет години стаж, както изискват правилата. Заплатата на омбудсмана е равна на 60% от председателя на Общинския съвет, за когото миналата година основното възнаграждение се вдигна до 2650 лева. Това означава, че посредникът ще взема  дори над средната заплата в столицата - почти 1600 лева.

Институцията има право на още двама сътрудници, бюджет, кола и помещения в сградата на Общинския съвет. Редно е да участва активно в горещите теми в града, например за достъпа на коли в Стария град. Но в Пловдив няма такава практика. 

 Куриозът е, че на омбудсмана се налага да застава срещу местната власт,

но, от друга страна, по силата на закона той се избира от Общинския съвет, а заплатата му се плаща от кмета. 

Първа на изпита  е поканена Савина Петкова, тъй като най-напред е подала документи. Според запознати юристката води с една крачка пред конкурентите с отличното познание на всички теми, свързани с местното управление. В общинската администрация е от времето на кмета д-р Иван Чомаков, при следващия - Славчо Атанасов, оглави правната дирекция, през 2015 г. застана начело на градския парламент с нечувано дотогава мнозинство - 44-ма, почти от всички партии и коалиции от общо 51 подкрепиха съветничката от Реформаторския блок. За Петкова гласуваха и от ГЕРБ, въпреки че с тогавашния кмет и лидер на партията Иван Тотев не мелеха брашно и в заранта на неговото управление тя беше принудена да напусне Общината.

Трудна е обаче прогнозата дали през размирната 2021 г. бившата шефка на Общинския съвет ще успее да получи на сесията

 подкрепа от минимум две трети, или 34 гласа.

Втора на изпита е Лариса Кътова, бивша  заместничка на прочутия кмет в район „Северен” Ральо Ралев. След нея в комисията влизат действащият омбудсман Борислав Стаматов, който вече 5,5 г. изпълнява временно длъжността, следвана от Сузана Николова, бивша общинска съветничка от ГЕРБ, по-късно - координатор за Пловдив на „Воля”, а напоследък – активен помощник на Мая Манолова. За поста се състезават още юристът и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски” Христо Паунов, който е и омбудсман във вуза, както и съветникът от „Ние, гражданите” Георги Величков. Последна в 12 часа пред журито ще застане Снежана Стоянова, подала след всички заявление  и за която се знае, че е с педагогическо образование.

 Ангел Грънчаров, преподавател по философия в ПГ по електроника и електротехника, отпадна от надпреварата заради нередности в документите, обясниха от комисията.

Институцията

 обществен посредник предизвиква противоречиви мнения,

откакто е създадена в Пловдив - от отрицанието, че това е синекурна длъжност и харчене на пари без полза, до одобрението, особено на граждани, които успяха да си решат проблема с помощта на омбудсман.

С голямо уважение се ползваше първият омбудсман в Пловдив Юлия Юрдекова, дългогодишен знаков директор на Търговската гимназия. През 2012 г., след изтичането на мандата, тогавашното мнозинство не я подкрепи. На поста беше избран писателят и съветник от ГЕРБ Димитър Атанасов, който почина след две години.

Бившият зам.-кмет на район „Централен” с две дипломи за магистър по електроника и по публична администрация  Борислав Стаматов се яви на конкурса, но не му стигнаха три гласа, за да бъде одобрен за длъжността. Затова местният парламент реши Стаматов да заема мястото временно. Институцията получава 300-350 сигнала годишно. При отчетите, внасяни редовно от обществения посредник на сесии, обикновено няма дебати, нито към тях се забелязва интерес от страна на старейшините.

Савина Петкова: Изисква се умение да се градят мостове

Общественият посредник трябва да бъде медиатор, да умее да води диалог, да изгражда мостове между местната власт, граждани и омбудсман, да убеждава и да постига съгласие. Това правило не сме го изпълнили в Пловдив на сто процента. Има експерти, нормативна и материална база, но или от страна на омбудсмана не е направено нужното, или отсреща няма чуваемост.

Считам, че в ролята на обществен посредник има потенциал, за да се формулират работещи решения.  Институцията е важна и изисква не само да е обърната към граждани, но и да работи в партньорство с местната власт, за да носи полза. Омбудсманът не бива да се крие от медиите, но не и да злоупотребява с изявите си, особено ако те са PR за кариера. На всички кандидати пожелавам успех и здраве.

Сузана Николова: Научих много при Мая Манолова в комисията по ревизиите

Кандидатствах за омбудсман, защото считам, че съм подходяща за тази институция, имам добро образование - две дипломи за  магистър по математика и информатика, както и по счетоводство и анализи. Притежавам професионален и житейски опит, включително в Общинския съвет, „Общинска охрана” , „Ритон”, „Свободна зона”.

Помагах като експерт на граждански договор в парламентарната комисия по ревизиите на Мая Манолова с над 150 сигнала на граждани. Някои казуси бяха разрешени.

Омбудсманът може да бъде например един пътеводител за гражданите, защото много от тях се изгубват в администрацията. Трябва да е амбициозен проводник на справедливостта, а личността да печели авторитет. Въпросът е доколко изборът на омбудсман ще бъде обективен и доколко избраната фигура ще тежи пред граждани и институции.

Ангел Грънчаров, отстранен от конкурса: Не можеш винаги да стоиш на страната на властта

Ангел Грънчаров, бивш учител по философия и единственият отстранен от конкурса кандидат, е  решил да се кандидатира за поста обмудсман, след като изпаднал в ситуация, в която му се наложило да прибегне до помощта на обществения посредник Борислав Стаматов. Причината е, че бил освободен от учителския си пост заради подхода му на преподаване.

"Тогава установих, че той заставаше на страната на по-силните, тези, които са на власт, и съветваше потърпевшите да  си мълчат. Изхождайки от този опит, реших да се кандидатирам. Ти си арбитър, не можеш да заставаш на страната на властта", обяснява Ангел Грънчаров. Той добави, че осъзнава, че няма шанс да бъде избран за омбудсман, но с кандидатурата си иска да покаже, че е нужен друг подход в институцията. По думите му, новият обществен посредник, освен да застава на страната на справедливостта и законността, трябва да бъде и човечен, да откликва на проблемите на хората. "Например наскоро една 85-годишна жена я изгониха от апартамента й и живееше на улицата. Месеци наред търсех начин да й помогна, докато накрая не я взеха в приют", казва Грънчаров.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

Биткойнър

Биткойнър

27.09.2021 | 21:03

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0
ненаивен

ненаивен

27.09.2021 | 13:22

Това с конкурсите си е голяма смешка и е за наивници. Всичко вече си е решено според договореностите "ти на мене, аз на тебе" и конкурсът е, за да покажем колко сме демократични.

Отговори
5 1
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

27.09.2021 | 11:31

Esas LIM kre do Mos ty Ra beg.,️️✂️⚽⚽️️️

Отговори
1 1
нали

нали

27.09.2021 | 11:15

Славчо Атанасов е г.е.й !

Отговори
3 4
нали

нали

27.09.2021 | 11:14

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
4 4
Мимето

Мимето

27.09.2021 | 11:14

В Пловдив пълно с некадърници и лаладжии дето търсят служба а толкова малко кандидати...Разочарована съм, трябва да се увеличи времето за подаване на документи

Отговори
5 2
нали

нали

27.09.2021 | 11:14

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
3 4
нали

нали

27.09.2021 | 11:14

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
3 4
нали

нали

27.09.2021 | 11:13

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
2 5
нали

нали

27.09.2021 | 11:13

Славчо Атанасов е г.е.й!

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?