Следвайте ни

Битката на огнеборците с пожарите в Пловдив - цели 16 часа СНИМКИ

viber icon

В един от най- горещите дни на лятото пожарникарите в Пловдивско се изправиха пред  огнен ад в Централен Балкан,  Стамболийски и Първенец.

Всички служители на дирекцията бяха вдигнати по тревога и се бориха повече от 16 часа с  няколко големи огнища,  разразили се на площ от около 6 500 декара. Бяха застрашени и населени места. Горяха горски и полски насаждения на голяма площ и обширен фронт. Благодарение на бързите и професионални действия на огнеборците от Пловдивска област и техните колеги от съседни региони, както и пожарникарите доброволци, с много усилия и мъжество пожарите бяха локализирани и погасени.


Вече 16 часа продължава пожарът в Централен Балкан, който вдигна на крак огнеборците вчера по обед. В помощ на  службите в Карлово и Хисар бяха извикани пожарникари от Пловдив, Софийска област, екипи от Пирдоп и  Троян. И в момента военният хеликоптер продължава да помага в операцията. Към този час на мястото на  пожара над Розино в Централен Балкан борбата с огнената стихия продължават  60 души пожарникари, доброволци и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. 


Високите температури станаха причина огънят, който тръгна от Розино да се разпростре към сухи треви и да обхване борова гора. Трудно достъпния и наклонен терен и вятъра допълнително усложняват работата на огнеборците.

 


Вчера следобед бе получен сигнал и за горящи треви до гъбарник в село Първенец. Въпреки тежките условия на работа- високи температури и вятър, бързата реакция и професионалните действия на огнеборците спасиха  сгради, животни, фураж и повече от 13 автомобила, собственост на стопанството.  Унищожени са около 500 кв.м покривна конструкция и постройки, разположени на площ около 280 кв.м. 


От 3 часа вчера следобед до полунощ с огъня, тръгнал от сухи треви,  се бориха шест екипа пожарникари от Пловдив, Пазарджик и Стамболийски.


След 21.30 в оперативния център на пожарната са получени множество обаждания от жители на Пловдив, които съобщават за видимо задимяване. Причината за това е в силния вятър, който е донесъл дима от  пожар в Стамболийски. Сигнал за горяща ябълкова градина е получен около 18.35 часа. Към мястото на произшествието са насочени 10 пожарни екипа, като на помощ им се притекоха екипи от Стара Загора и Пазарджик.

Огнеборците са пресекли пътя на огъня и са попречили той да достигне до повече от 15 сгради, разположени в близост до пожара,  разпрострял се на площ от около 2700 декара. Мащабният пожар е ликвидиран около 7 часа тази сутрин. Въпреки усилията на пожарникарите огънят е успял да унищожи 350 декара ябълкови, сливови и орехови насаждения.


От Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението Пловдив призовават гражданите и жителите на населените места в областта да бъдат изключително отговорни и бдителни в горещите дни. Не палете огън в горите, нивите и междублоковите пространства! Помислете за огнеборците, които рискуват живота си, за да спасят вашия живот и имущество!

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?