Битка за евтини карти в рейса

Съветници срещу кмета за преференции на инвалиди

Битка за преференции в градския транспорт се задава в местния парламент. Новата система за пътуване на ученици, студенти, пенсионери и инвалиди трябва да влезе в сила от 1 януари. Предложението на кмета Славчо Атанасов за 13 лева карта само за една линия на месец беше върнато за преразглеждане на последната сесия и продължава да бъде оспорвано от съветници. Отгоре на това има масови недоволства на студенти, родители на ученици и най-вече от Съюза на инвалидите, тъй като карта с намаление е предвидена само за тези, които имат 90 процента нетрудоспособност.

В ГЕРБ са категорични, че хората с увредено здраве трябва да получат финансова подкрепа под формата на транспортна карта с намаление. Искаме да разширим обхвата, като преференциите да важат и за инвалиди с втора и трета група, каза Александър Държиков, член на транспортната комисия от ГЕРБ. Това са хора с ниски доходи, а още от 1 ноември билетът става един лев. Според предложението на кмета от 1 януари редовна месечна карта за една линия без преференции ще струва 28 лева, за два месеца - 55 лева, за 3 - 81 лева, за 6 - 162 лева. Ако пък искаш да си купиш шестмесечна карта за три линии, трябва да се бръкнеш с 486 лева за пътни в града.

В ГЕРБ се обсъжда вариантът майки с деца до три години също да имат право на намалена карта от 13 лева. Останалите 15 лева ще се доплащат от градския бюджет. В момента майките с бебета пътуват с карта и 40 стотинки за билет. Склонни сме да предложим пенсионерите да плащат спрямо доходите, каза Александър Държиков. Диференциран подход и сега се прилага за възрастните хора. За тези, чиито пенсии са по-ниски от минималната работна заплата, би трябвало да свалим надолу цената от 13 лева, счита Държиков. Мисля, че и студентите са прави, като искат по-голямо намаление, допълни той и напомни, че учебните сгради се намират в различни краища на града, освен това имат извънучебни мероприятия.

И шефката на здравната комисия от ВМРО д-р Лилия Учкунова не е съгласна с предложението на кмета за инвалиди. (Апропо, то е подготвено от заместника му от БСП Александър Константинов). Трябва да помислим повече за инвалидите, те ходят на различни места и ние не можем да ги ограничим, като им отнемем преференциите, сподели д-р Учкунова, като подчерта, че това е личното й мнение, което не ангажира групата на ВМРО. В София разстоянията са много по-големи, но цените на картите са горе-долу равни на тези в Пловдив, отбеляза д-р Учкунова. Тя счита, че вариантът на кмета трябва да претърпи промяна.

Категорично се обяви за преференции на всички инвалиди и бившият кмет, съветник от ДСБ, Спас Гърневски. Разпродадоха града, а сега ще пълним бюджета за сметка на бедните и болни хора ли, възкликна риторично Гърневски.

Предложението не ми харесва, призна Даниела Кинова от Атака и също допълни, че споделя личното си мнение, а не на групата. Схемата е глупава, заяви Кинова и даде пример как едно дете, купило карта за една линия, трябва да виси на спирка за училище, откъдето минават три автобуса в негова посока. Децата ще закъсняват, защото малцина ще могат да купят карти за три линии, прогнозира Даниела Кинова.

Червените съветници ще заседават по конфликтния въпрос във вторник заедно с транспортната и финансовата комисии. Там ще вземем решение, каза шефът на „Коалиция за Пловдив" Николай Радев. Иначе и той не скри личното си мнение, че повече инвалиди трябва да ползват преференции, а не само с най-тежката група.

Зам.-кметът Александър Константинов предупреди, че на 5 ноември е последният разумен срок, в който съветниците трябва да гласуват новите карти. В противен случай ще има гигантски опашки пред гишетата. Константинов допълни, че няма забрана за преференции, но те са свързани с бюджетни разходи. При схемата, която предлага администрацията, те са изчислени на 4,5 милиона лева. Това е сумата, която общината и държавата ще дават на превозвачите за намалените карти. Ако такива се разрешат на всички инвалиди, дотацията се увеличава най-малко с още 2,5 милиона.  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?