2374

Битка кой да яхне протеста срещу бетона в Кючука

Навалица от кандидати да оглавят бунта срещу застрояването в пловдивския квартал "Кючук Париж" обърка местните жители. Там преди няколко дни тръгна протест срещу поредния бетонов гигант на терена между няколко блока на ул. "Асен Христофоров". Появата на багери  докара миналия петък притеснени граждани пред кметството в "Южен". Пред тях районният кмет  Костадин Язов обясни, че строителното разрешение е издадено от Голяма община през февруари, а не от районното кметство. Днес от името на жителите в квартала в социалните мрежи са анонсирани няколко протеста. Първият е организиран от Георги Пашев и Николай Узунов, които свикват съмишлениците си в 16.30 часа на строителната площадка на новата кооперация на ул. "Асен Христофоров". След това е планирано шествие на бул. "Александър Стамболийски" от 17 до 18 ч., което ще парализира трафика в този час пик. 

"Целта не е само да спрем застрояването, но да оправят инфраструктурата, Водния проект, паркове и детски градини", пишат Пашев и Узунов. Участниците ще искат и  оставката на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Уведомление за протест е изпратил до Общината и юристът Атанас Бояджиев, който обаче предвижда други часове и маршрут на бунта. В документа пише, че протестът ще се проведе в часовете от 16 до 22 ч., като ще обхване ул. "Асен Христофоров", бул. "Александър Стамболийски" и Коматевско шосе. До 18 часа пък са предвидени срещи между граждани, медии и общинска администрация. След това шествието ще потегли с маршрут ул. "Асен Христофоров" - бул. "Александър Стамболийски" - Коматевско шосе, като на последната точка протестиращите ще блокират движението за три часа.    

"Изрично искам да подчертая, че не приемам каквато и да е било промяна от така обявения протест "Да спрем презастрояването в район "Южен", нито в обявеното място и маршрут, нито в часа или датата - 03.05.2022 г.", ултимативно пише адвокат Атанас Бояджиев. Писмото е изпратено малко след 11 часа миналата събота. Предвид почивните дни, искането ще бъде одобрено или отхвърлено днес от заместник-кмета Йордан Ставрев. Под въпрос е дали той ще позволи протестиращи да затворят път за около 3 часа, което ще създаде редица неудобства и нерви за шофьорите.  

Участници в първия митинг срещу новия бетонен гигант в Кючука признаха, че около тях вече се въртят много кандидати за политическа слава и нямат представа за ролята на Бояджиев. Адвокатът редовно се появява на различни протести под тепетата. Дори водеше подкаст заедно с Любомир Чакъров, друго популярно лице от гражданските бунтове. Пред "Марица" Бояджиев отрече да има разнобой кой да води битката срещу презастрояването в най-многолюдния пловдивски район. Той обясни, че с него лично се е свързал Георги Пашев и го е помолил, предвид дългогодишния му опит, да му съдейства с разрешителното за протеста и други организационни въпроси. "Няма друга група, която да се е сформирала и да не знам за нея. Протестът няма деление, няма разцепление, не е частен. Искаме ревизия на този строеж, да се изясни дали са спазени процедурите. На място сме поканили и ще дойде районният кмет Костадин Язов, на когото да си зададем въпросите и съответно да получим отговори. Хора от "Кършияка" също ще дойдат да ни подкрепят в тази борба", посочи юристът. Той обясни, че днес ще се сформира инициативен комитет, който да координира акциите на недоволните жители. Бояджиев беше категоричен, че дори да няма разрешение за протеста, той ще се проведе на всяка цена. "Аз съм спазил закона - до 48 часа преди мероприятието да има уведомление. Дори и да откажат протеста, ние ще преминем към гражданско неподчинение", увери адвокатът.   

Преработеният проект свил със 7000 кв.м кулата 

Бунтът в "Кючук Париж" е заради проект за десететажна сграда с шест тела и над 17 500 кв.м РЗП, както "Марица" вече написа. Разрешителното за строеж е издадено на "Саут Резиденс 2" ООД и още пет физически лица. Документът е подписан на 22 февруари тази година от арх. Константин Божков - шеф на дирекция „Устройство на територията“.  Става въпрос за застрояване на реституиран парцел. След като през май 2020 г. районният кмет Костадин Язов открива пропуски в изменението на ПУП-ПРЗ, с които се разрешава строежът на жилищната кооперация в междублоковото пространство на ул. „Асен Христофоров“, проектът е коригиран и прекаран през Експертен съвет за устройство на територията в Пловдив. В новия вариант застроената площ е намалена с близо 7000 кв.м (от 25 000 първоначално). 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дсб

Дсб

03.05.2022 | 10:54

КАПУТА АТАНАС БОЯДЖИЕВ БЕШЕ В ЛИСТАТА НА ЗИКО . ДО ВЧЕРА МУ ЛИЗА ЗАДНИТЕ ЧАСТИ, ДНЕСКА ПЛЮЕ . ТОВА СЕ КАЗВА БОРЕЦ ЗА КОКАЛА ИЛИ ДЪРТА ПОЛИТИЧЕСКА МАСТИЯ. НА ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ СЪБРА 37 ПРЕФЕРЕНЦИИ .

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?