Следвайте ни

Бисерите от историята: Индианците са натикани в презервативи

Османците обсЪдили Виена - столицата на хамбургерите

viber icon

"Историята се пише с кръв, а се чете с пот". Тази знаменита мисъл е дело учeник-мислител в началото на 21 век. Стотици подобни гениални творения на днешните тийнейджъри е успял да събере в книжка"Бисери от часовете по история" Асен Димитров, учител по история в Професионална гимназия по облекло "Ана Май". Сборникът излезе преди две седмици по време на грипната ваканция в Пловдив. Книжката съдържа бисери, сътворени в основните и средните училища от ученици, които не харесват историята на света такава, каквато е, и желаят да я променят. Съставителят, който е преподавател по история от 18 години, ги събра с помощта на свои колеги и ги подреди в два раздела: Чужбинскоисторически и Нашенскоисторически. Същият ви моли да бъдете снизходителни към горките деца - те не са виновни, че светът съществува толкова отдавна, пише в предговора.

Цялото ръководство на БАН да се събере, няма да измисли и една десета от тези бисери. Една от целите на този сборник беше да покажа докъде стига разминаването между учителката на народите, както наричат историята, и българските ученици - противоречията между тях, несъгласията между тях, сподели пред "Марица" Асен Димитров. Децата не са глупави, но има такива, които ги мързи да мислят, и оттам се раждат гениалните фрази. Реших, че тези бисери трябва да видят бял свят. От една страна, нещата са смешни, но от друга - са тъжни. Ако погледнем по-оптимистично, налице е един общоевропейски процес - нежеланието на учениците да познават историята на страната си. Често съм казвал на възпитаниците си, че по-лесно се манипулира безпросветната тълпа и те не трябва да се превръщат в такава тълпа, категоричен е Асен Димитров. Историкът не за първи път издава книга. През 2003 година излиза от печат поетичната му книга "До доказване на противното". С нея печели наградата за литературен дебют на Съюза на българските писатели, която се връчва в рамките на "Южна пролет" за 2004 година. В литературните среди е известен с псевдонима Феликс.

Той бе един от твърдите противници на паметника на Филип Македонски. Пловдив е с около 11 века по-стар от времето на Филип и не е вярно, че той е основателят на града. За това има доказателства и до днес - т.нар. циклопски строежи - на Небеттепе, които могат да бъдат видени и досега, има такива и в близост от Античния театър, твърди историкът. Той и съпругата му разпространяват хиляди листовки по Главната, в които обясняват защо монументът не трябва да бъде издигнат. Събират и хиляди подписи и са едни от най-активните при протестите пред общината.

 

 Хомо сапиенс е изцяло човек и малко маймуна. Той казал, че човекът е произлязъл от маймуната, а другите казват, че човекът е произлязъл от хората.

Нарича се Хомо скопиенс, защото е открил копието.

Богатите римски граждани се наричали партийци, а бедните се наричали плейбои.

Паническите войни довели голям отпадък в Рим.

Спартак е бил син на българин и е тракиец. Той се борил за правата на ромите.

Учениците на Христос били Петър, Павел, Иван, Стоян и др.

Атила бил обявен за Пич Божий.

Америка е открита от Христофор Колумб, докато плавал с корал и видял суша, а в кораба, в който плавал, имало плъхове с бълхи, които се разпространили по хората и т.н.

Колумб тръгнал да търси Индия, но вятърът го отвял и открил Америка. След това отседнал на Бохемските острови.

Магелан искал да измери нивото на Тихия океан, но бил убит от месни граждани.

Османците обсъдили Виена - столицата на хамбургерите

Уи XVI бил килотиниран.

Индианците били натикани в презервативи.

Ръководител на болшевиките бил Владимир или Членин.

Всички в Индия му викали Мухата, но той се казвал Гунди.

Докога ще страдат хората от тоя Хитлер?! Заради него зубках цяла нощ!

Те се наричали прабългари, за да се отличат от новата вълна българи от XX век.

Хан Аспарух си забил копието с думите: "Моя страна, моя България!"

Крумовите закони се свеждат предимно до членоразделяне.

Езичник е човек, който във всичко използва езика.

След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет.

На мястото на Плиска за столица е избрана Преслава.

Цар Симеон починал от Черна магия.

Калоян разбил крастоносците с помощта на комунистите.

През Вазраждането българинът имал жизнена необходимост да прави деца.

Васил Левски (1837-1873, зодия Рак) обиколил България и организирал 500 въстания.

Ботев се е познавал лично с бразилските хъшове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

MiZuKo

MiZuKo

14.12.2009 | 04:52

Г-н Димитров е върха!Радвам се,че е изпълнил заканата си да издаде книжката.Той е един невероятен човек,който имам щастието да познавам.Надявам се да му върви във всяко начинание,защото го заслужава!Благодаря му за това,че ми преподаваше с такава любов къв историята,и че беше(и ще бъде надявам се,още дълго време)мой приятел!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?