46

Бис за героите! Областният се поклони на пловдивските спасители от мисия "Турция"

Областният управител Ангел Стоев се поклони на пловдивските огнеборци, спасители и доброволци, които заложиха живота си на карта, за да спасяват оцелели от опустошителните земетресения в Турция. Губернаторът връчи благодарствени грамоти на ръководителите на трите доброволни формирования, взели участие в мисията, както и на началника на спасителите от сектор "Специализирани оперативни дейности" към пожарната в града под тепетата. Грамотите получиха съответно Георги Влайков, ръководител на "Аварийно спасяване", Красимир Каракашев, ръководител на "Мейдей", Атанас Даков, ръководител на "Пловдив 112" и гл. инсп. Петър Петров, началник на сектор СОД.
"Днес е ден, в който искаме да отдадем дължимото както на спасителите, така и на огнеборците, които рискувайки живота си, участваха в спасяване на оцелелите след земетресенията в Турция. Те работиха при изключително тежки условия. Трябвало е много психическа устойчивост, много воля. От нашите спасители са били подадени 43 сигнала за наличие на живот под руините, извадени са 31 души. 14 от сигналите са подадени от кучето спасител Килиан", посочи Ангел Стоев.

Всеки един от отличените ръководители разказа накратко за трагедията и за работата на терен в Турция. Всички бяха категорични, че са дали всичко от себе си и че няма да се поколебаят отново да действат при нужда. "Видях как за първи път се случи обединение на доброволци от различни доброволни формирования. Ще бъда много щастлив, ако това продължава и занапред", каза ръководителят на "Пловдив 112" Атанас Даков. Антон Мартинов от същото формирование посочи, че участието в мисията не е, за да може доброволците да получат благодарност, а за да покажат на турския народ, че не е сам в ужасяващото бедствие.Началникът на сектор СОД гл. инсп. Петър Петров посочи, че за кратко време след силния трус е направена организация, за да може спасителите да тръгнат и да работят по най-добрия начин. "Искам да изкажа благодарност както към местното население, така и към местната власт. Съдействаха ни за това нашият престой да бъде добър",подчерта Петров.Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю припомни какви са мащабите на бедствието в съседната ни страна и подчерта, че България е била сред първо отзовалите се на призива за помощ държави. "Със самоотвержената си работата, с това което направихте там, бяхте повод за спасението на много хора. Искам на всеки поотделно да поднеса своята благодарност. Знам, че не го направихте, за да получите благодарност, но пък е наш дълг да ви благодарим. Благодаря на братския български народ. Искам да изразя своето задоволство, че като дипломат имам честта да служа в България. Преди около 10 дни посрещнахме в Пловдив доброволците, които се завърнаха от Турция и им благодарих. Разбрах, че в Одрин са били посрещнати като герои, и че ние сме тук, за да ги посрещнем като герои", каза Кюнгерю.Областният управител Ангел Стоев засегна и наболелия въпрос за развитието и подпомагането на доброволческата дейност в България. По думите му, случилото се в Карловско например с наводненията подсказва, че се налага сериозна подкрепа за доброволците. "Не може да очакваме, че нещата ще станат по-леки. Напротив. Ще стават тежки. Едната опция, която се обсъжда е да се засили капацитета на пожарната, за да се оказва подкрепа на доброволците. Другото направление, което се коментира е възстановяването на Министерство на бедствията и авариите. Работи се по проблема за подкрепата на доброволците. Другото, което се готви е Закон за доброволчеството. Докато съм областен управител, аз ще държа контрол над това с какво и как общините в областта подпомагат доброволците на своя територия", посочи областният. И се обърна към доброволците:" Вие сте в правото си да настоявате да ви се обръща специално внимание - за нужда от превозни средства, от оборудване и т.н."Припомняме, че на няколко пъти пловдивските доброволци, спасители и огнеборци получиха признание, както на местно, така и на национално ниво. снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?