Следвайте ни

Биячът от "Капана" – задължения за стотици хиляди и прекратени адвокатски права

Редица инциденти и скандали бележат едногодишния престой на юриста в Пловдив

viber icon

45-годишният варненец Ивайло Пенов от Варна успя само за няколко дни да се превърне в най-коментираната личност под тепетата. Повод за това стана бруталната агресия на собственика на заведение в "Капана" към продавача на чорапи Митко, един от местните любимци.

Пенов удари уличния продавач и му изхвърли стоката, което предизвика вълна от гняв. Барът YellowDot  на варненеца стана обект на наказателна акция и беше затрупан с употребявани чорапи.

В Пловдив бившият адвокат с отнети права пристига в края на миналото лято, когато в артистичния квартал „Капана“ няколко по-малки заведения и бизнеси фалираха и намериха нови собственици. 

Помещението, което Пенов взема и превръща в бар до преди това е било едно от последните места в артистичния квартал, което не се е ползвало под някаква форма за ресторант или заведение. До началото на 2020 година там се помещаваше галерия „Art Naive“. 

Ивайло Пенов взима под наем малко заведение на улица „Христо Дюкмеджиев“ 19 през лятото на 2020 година, като там веднага започва ремонт. Според хора от квартала и съседните бизнеси, още в първите дни Пенов демонстрира тотално незачитане на правилата и строително-ремонтни дейности в бъдещото му заведение кипят до късните часове.

Проблемите в „Капана“ с Пенов продължават. Публична тайна сред собствениците на заведения в квартала е, че едно от най-брутално погазващите противоепидемичните и ограничителни мерки, през последните месеци е точно заведението на родения във Варна юрист. 

Заведението на Пенов не веднъж демонстративно е вадило маси и обслужвало клиенти по време на забраната на Здравния министър, а в късните часове барът редовно е работил за адвоката и приятелите му. Предприемачите в „Капана“ са категорични – Пенов не се разбира с почти никой от тях.

Броени дни преди инцидента с Митко, варненецът е имал още едно сериозно спречкване, този път със служителка на „Чистота“ и нейният пряк ръководител, като единствено намесата на собственици и персонал на околните обекти е предотвратила ескалация на напрежението. 

В началото на пролетта, с отварянето на заведенията, барът на Пенов вдига шумно парти с танцьорки на вишка и поп фолк музика още в първата неделя, след отпадането на ограниченията, свързани с коронавируса. Събитието тогава се оказва нередовно и не е съгласуване с Община Пловдив, заради което е прекратено. 

Друг проблем с Пенов, който съседите му в „Капана“ имат е с тоталното неспазване на тротоарното право. Заведението му редовно вади масите си пред територията на два съседни обекта - оптика и магазин. Собствениците са молили нееднократно това да престане но насреща получават само заплахи и арогантно поведение.

За близо година в „Капана“ заведението YellowDot не е обявило нито коя фирма стопанисва обекта, нито е поставила на видно място информация за управител и работно време в грубо нарушение на наредбите за функциониране на подобен тип обекти. Според хората в квартала подобен ход не е случаен. 

Ивайло Пенов има дълго досие през 2016 година е осъден на една година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, наложи Районният съд във Варна. Тогава той бе признат за виновен по две обвинения – в документно престъпление и в обсебване.

Пенов неколкократно е лишаван от адвокатски права, както във Варна, така и в столицата. В Пловдив продължава да се представя като „адвокат“ макар и да няма данни да е упражнявал професията си под тепетата или да е правил опити за регистрация в Пловдивската колегия. 

С общо 16 фирми се свърза името на варненския юрист, голямата част от тях обаче – нямат дейност през последните години и дължат сериозни супи на НАП. Само 4 от фирмите на Пенов дължат внушителните малко над 850 хил. лева към бюджета. Справката показва, че юриста от Варна не само не покрива задълженията си, но и те продължават да растат през последните години, заради натрупани лихви. Всички задължения на фирмите на Пенов са в списъка с дружества, нямащи обезпечение. 

В ресторантьорския бизнес Пенов попада покрай бившата си съпруга Мая Пенова (по бащина линия Милкова). Тя е собственик на две бутикови заведения в столицата, но според информация на „Марица“ жената отдавна е прекратила отношения с бившия си съпруг и няма нищо общо с бизнеса му в Пловдив. 

С идването на Ивайло Пенов под тепетата съвпада и най-сериозният запор от банка. През лятото на миналата година Първа инвестиционна банка налага запор върху основната фирма на юриста – „Пенов енд Ко Консултинг“ ЕООД заради вземане на стойност над 43 хил. лева. И до момента запора не е вдигна, близо година по-късно. 

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Ма дай де

Ма дай де

08.06.2021 | 23:31

Кво да му вземат ? Не прочете ли статията

Отговори
0 0
Ясно е!

Ясно е!

30.05.2021 | 18:58

Търсете и ще намерите! Дали връзката с Пловдив не е един корпулентен зам. председател на Общински съвет?

Отговори
7 0
Пловдив град

Пловдив град

30.05.2021 | 20:44

Инспекторатът в общината да престанат да се правят на свалячи в капана.

Отговори
1 0
Любопитен

Любопитен

30.05.2021 | 17:06

Да не е от "Отбора" тоя?

Отговори
3 0
ПОТВ

ПОТВ

30.05.2021 | 14:47

Завистливи комунисти, завиждат на честния капиталист борещ се с държават, да изкара някой лев за нея и него!

Отговори
1 25
БТВ

БТВ

30.05.2021 | 14:43

Този не е ли Генерал Мутафчийски?

Отговори
6 12
Габи

Габи

30.05.2021 | 14:29

Като чета всичко оставам с впечатлението, че в Пловдив няма никакви институции- МВР, общински инспекторат, РЗИ. Може би този човек има чадър от много високо.

Отговори
45 1
Ццц

Ццц

30.05.2021 | 14:58

Има, вятър в главата, самовлюбена мутра, но времето им отмина.

Отговори
23 0
Има има

Има има

30.05.2021 | 15:33

Оооо има и още как но ако не си нашия човек. Ако си е това лай.но няма...

Отговори
11 1
Инспекторат Пловдив

Инспекторат Пловдив

30.05.2021 | 20:40

Спите ли?! Само ядете в ресторанта под вас и се фръцкате с тойотите. По цял ден на кафенца

Отговори
1 0
хммм

хммм

30.05.2021 | 14:07

Тоя изглежда мега противен чалгар.

Отговори
33 0
ултра Ботев групичка

ултра Ботев групичка

30.05.2021 | 14:05

Тоя където го видим ,ще го черпим с ръждиви винкили от Капана чак до Варна!!

Отговори
34 0
Стоичков

Стоичков

30.05.2021 | 14:02

Когато държавата и институциите не си вършат работата и такива се считат за недосегаеми и наглостта им взима връх накрая сами се прецакват.Това е хубаво защото от такива прояви се"събужда"гражданското общество и недоволството и упрека към подобни изцепки.

Отговори
41 0
Ковидчо:

Ковидчо:

30.05.2021 | 13:44

Та викате при ГЕРБ бизнесът процъфтявал??!! Може, особено като на този отпадък.

Отговори
32 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?