Следвайте ни

Безводие мъчи Кричим, Устина, Перущица и Гребната в Пловдив

Мира КИРЧЕВА

viber icon

Кричим е изправен пред реална опасност от безводие и преминаване на режим на водата, алармира кметът на общината Атанас Калчев. Причината е, че не се изпълнява санитарния минимум за пускане на вода по река Въча от язовир Въча.

 

През деня реката буквално е пресъхнала.

 

По този начин пада нивото на подпочвените води в шахтовите кладенци на „ВиК”-Пловдив, те засмукват въздух и аварират.

Така високите части на Кричим, Устина и Перущица остават без вода, а къщите в равнинната част са с много ниско налягане, обясниха от общината.

 

Оказва се, че съгласно графика на Министерството на околната среда и водите, трябва да се изпускат 1,800 кубически метра вода в секунда, което представлява задължителния санитарен минимум, който трябва да бъде изпускан, за да оводнява руслото на река Въча. Те трябва да се изпускат от първо стъпало на ВЕЦ „Въча I” и ВЕЦ „Въча II”.


„Не трябва за сметка на жителите на Кричим, Устина и Перущица да се удовлетворяват желанията на трите частни веца, защото освен питейна вода за хората, река Въча осигурява нивото и на Гребния канал в Пловдив”, коментира кметът Калчев.

Той предупреди, че ще сигнализира за проблема и екоминистерството, ако река Въча продължи да пресъхва през светлата част на денонощието, защото по този начин не може да се поддържа живота на екосистемите в реката.

 


ИДЕЯ


Кметът на Кричим Атанас Калчев от седем години настоява енергийното министерство и МОСВ да задължат НЕК да постави измервателни уреди, които да доказват, че изпускат задължителния санитарен минимум в реката, но това не се прави.


„Според мен това бездействие е умишлено, за да се манипулират стойностите на изпусканите количества вода, на който, както му е изгодно”, твърди още кметът Калчев. Изпускането на водите се управлява от ЦДУ /централно диспечерско управление/ при ЕСО /„Електроенергиен системен оператор” ЕАД, респективно НЕК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Скитник1

Скитник1

29.07.2014 | 18:37

Ами добра идея е дал кмета, а пък ако те не искат, той да си монтира измервателните уреди и да ги съди за неизпълнение.

Отговори
0 0
тук да не е Афрка бе изроди

тук да не е Афрка бе изроди

29.07.2014 | 16:10

В МОСВ и НЕК всички до крак мамицата ви крадлива

Отговори
0 0
Бой само

Бой само

29.07.2014 | 16:07

На бунт

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?