Следвайте ни

Безработните в Пловдив с 10 хиляди повече от намерилите препитание

По време на пандемията обявените нови позиции паднаха с близо 350%, сега бизнесът започва да връща голяма част от освободените кадри

viber icon

Един от най-сериозните удари от коронакризата понесоха всички, търсещи работа през тази година. На пазара на труда през месец март, с идването на извънредното положение и коронавируса, у нас работодателите замразиха назначаването на нови кадри. Към безработните се присъединиха и хилядите освободени по време на пандемията. Според експерти и икономисти можем да говорим за "справяне" с последствията от вируса едва когато безработицата стигне нивата от края на миналата година. 

Това обаче е възможно само ако бизнесът започне да наема нови служители. В разгара на епидемията през март и април предлагането на работа в Пловдив се е свило сериозно. Докато голяма част от магазините и ресторантите бяха затворени, логично всички те свалиха своите обяви. Производството и секторите, в които останаха работещи, но също изправени пред редица неизвестни, до голяма степен замразиха наемането на нови служители. Така близо три месеца в Пловдив, а и в страната съотношението напуснали към намерили работа беше средно 3 към 1.

В Пловдив броят на новите безработни от 16 март до 26 юли превишава този на новонаетите с над 10 хиляди души. ​Под тепетата близо 8 хиляди души са подписали трудов договор от началото на пандемията, докато работата си са загубили над 18 хиляди пловдивчани. За ​останалите без работа обаче остава едно голямо предизвикателство - пазарът на труда в Пловдив се е свил наполовина. Проверка на "Марица" показа, че през юли 2019 година в един от най-големите сайтове с обяви за работа е имало над 2500 нови позиции за Пловдив, докато сега, година по-късно, те са едва 1400. В Бюрото по труда също има сериозен спад на новооткритите позиции. 

Дилян Караколев има малка фирма за производство на детайли и елементи от редки метали. Заради кризата е освободил 4 от общо 10 служители в края на март. По думите му, в момента с наличния персонал успява да се справи заради традиционно по-малкото поръчки през летните месеци. Дори и работата да се вдигне, по думите на Караколев, той ще помисли за един или двама служители, които да назначи до края на годината. 

"В началото на годината си правех сметка да тегля кредит и да купувам нови машини. Идеята ми беше да имам 12-14 служители през декември 2020 година. Проблемът за мен е голям, защото не само растежът се стопира, но и тенденцията тръгва назад. Вместо с 14 служители, аз ще завърша годината максимум с 8. Вместо да тегля кредит за нови машини и иновации, аз теглих заем от банката, с който да спася бизнеса си", казва Караколев.

От въвеждането на извънредното положение в България до сега близо 200 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда като безработни, а 105.2 хил. наброяват започналите работа през същия период. Това се равнява на нетно увеличение на безработицата с близо 90 хил. души в периода 16 март - 26 юли. През последната седмица разликата се увеличава - новонаетите намаляват спрямо отчетените през предходната седмица, а броят на новорегистрираните безработни леко нараства.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

03.08.2020 | 11:59

ИСКАМ ГЛ АВАТА НА БОРТНИКОВ! ОТР ЯЗАНА В НАЙЛОНОВ ПЛИК. КОЙТО МИ Я ДОНЕСЕ, ЩЕ ПОЛУЧИ ВЕЧЕН ЖИВОТ ЗА СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО СИ ОТ МЕН.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?