49

Безплатни карти за 7-годишните, докато тръгнат на училище

Седемгодишните деца, които все още посещават детска градина, да продължават да пътуват безплатно в градския транспорт, докато не бъдат приети в училище - това предлага общественият посредник на Пловдив Борислав Стаматов. 

Омбудсманът твърди, че  е важно да се направи тази корекция в общинската наредба, и разказва, че в приемната е постъпил сигнал от майка на дете, навършило 7 години през януари 2022 г.

До този момент детето, което посещава детска градина,  е пътувало безплатно с карта в  градския  транспорт. Оказа се, че трябва да плаща редовен билет, защото съгласно чл. 26, т. 6 от настоящата наредба безплатните карти важат до навършване на 7 години.

В същото време не може да се издаде и преференциална карта на цена от 16 лв., съгласно чл. 27, ал. 1, т. 4 от същата наредба, която касае ученици и учащи се в Пловдив, тъй като детето все още посещава детска градина.

Така излиза, че за периода от февруари до 15 септември детето може да пътува в градския транспорт само с билет за един лев или месечна карта от 50 лева. 

"Ние считаме, че описаният казус, а именно липсата на преференциални финансови условия за пътуване в градския транспорт на деца след навършване на седемгодишна възраст до записването им в първи клас, чисто теоретично би могъл да засегне около 3600 деца всяка година в Пловдив. За това отправихме предложение до Общинския съвет, с което да се внесе за разглеждане предложение за промяна на чл. 26, т. 6 от настоящата наредба, за да се разреши на всички деца да пътуват при преференциални финансови условия, дори и на тези, които са навършили седемгодишна възраст, до записването им в първи клас в училища в Пловдив", обяснява Борислав Стаматов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?