2374
Следвайте ни

Безхаберие на предишната власт довело до драмата с кораба

viber icon

"Заседналият край Камен бряг кораб ясно очертава картината на безхаберието, което се ширеше у нас в продължение на десетилетие в морското спасяване, докато управляващите бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и неясен резултат. Няма никаква организация, абсолютно разкапана техника." Така президентът Румен Радев коментира скандала със заседналия в скалите край брега турски кораб „Vera Su“, който превозва азотни торове. Неуспешните опити за освобождаване и разтоварване на плавателния съд създадоха опасения, че може да се стигне до екокатастрофа. 

От ГЕРБ използваха инцидента, за да атакуват президента, че назначеното от него служебно правителство не може да се справи с възникналия проблем. 

"Не може българската държава да вземе този кораб на абордаж, има си морско право. Ние не сме пиратска страна. Има си ясни задължения на застрахователя, на собственика на кораба", изтъкна Радев. Според него транспортният министър Христо Алексиев се намесил енергично, като създал необходимата организация. Държавният глава изрази задоволството си, че вече почти цялото гориво от заседналия кораб е прехвърлено, а екипажът има условия да живее там. По думите му, най-важното било да не загубим човешки живот.

По-късно транспортният министър обяви, че шефът на „Морска администрация” Живко Петров е освободен, защото не е успял да се справи със ситуацията и е проявил престъпна безотговорност. Мястото му ще бъде заето от Венцислав Иванов.

Министър Алексиев заподозря саботаж зад всички сигнали, подадени срещу служебното правителство за забавяне на действията в ситуацията.

Румен Радев коментира в Пловдив и темата с увеличението на тока. Той подчерта, че очаква КЕВР да санкционира всички, които спекулират на българската независима енергийна борса. "Пропорцията е 80 срещу 20 процента на договори, които са за деня и ден напред, спрямо дългосрочните договори. Прави се всичко възможно тази цена на тока да бъде задържана, намалена. Разглеждат се механизми за помощ на бизнеса", обясни Румен Радев. Той добави още, че от години енергетиката е оплетена в схеми и търговците се облагодетелстват за сметка на бизнеса.

"Либерализираха цената за бизнеса и енергията за бизнеса чрез българската независима енергийна борса без ясни правила, които да имат механизми да защитават бизнеса. Това предстои да се разгледа. Отворихме се като износ и система навън към ЕС, длъжни сме да го правим“, коментира президентът. И поздрави служебния кабинет, че е успял да овладее ситуацията и трета поредна седмица да задържи цените на електроенергията у нас да са най-евтините в Европа.

Пак призова Борисов за президентски двубой 

В Пловдив Румен Радев отново призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се изправи срещу него в битката за президент.  "Борисов неведнъж е заявявал, че ще се кандидатира именно на тези избори. Като човек на думата и на обещанията аз очаквам да спази обещанието си", заяви Радев. Държавният глава добави още, че бившият премиер почти всеки ден критикува президентската институция и я обявява в диктаторство, а чрез кандидатурата си има възможност да внесе своите демократични ценности в институцията.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?