Следвайте ни

Бездомници окупираха паметник на културата в центъра на Пловдив

viber icon

В приют на бездомни се превърна старинна баня "Орта Мезар" на ъгъла на бул. "Шести септември" и "Руски",   кръстена  "Чайка" по времето на соца. Паметникът на културата,  граден преди 500 години, е необитаем от години, пожарът беше изпепелил мебелния магазин, настанен в сградата,, тогава покривът и гредите рухнаха и до днес не са възстановени.  Някогашната баня е частна собственост по силата на договора за приватизация с  общинската Агенция в Пловдив.

Вътре, между оцелелите стени, са струпани детски колички, вероятно изхвърлени от техните собственици, празни пластмасови шишета, одеяла. Новите стопани дори са  опънали въже, което ползват хем за гардероб, хем за простор. Банята има и собствена вентилация - дупка в стената и избитата врата, оградена с метална решетка.  

 

В продължение на няколко години собственикът на старинния имот чакаше да получи одобрение на проекта от НИНКН.  Според този проект "Орта Мезар" трябва да бъде преустроена в арт галерия с кафе - сладкарница. 

Снимки от Наташа Манева

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

.....а заплатите се вземат редовно

.....а заплатите се вземат редовно

19.01.2021 | 01:35

Явно на тази институция така и харесва,затова няма да се оправим . Много са обектите на този хал. Всеки ден я виждам тази картинка и ми се свива сърцето. И за горките хора и за сградата. Обещаха след пожара до 3 мес. за разрешение на проблема.

Отговори
9 0
ремонти

ремонти

19.01.2021 | 15:27

Поредната изоставена сграда с келтурна ценност. А проектът дано не нарушава основните линии на оригиналната сграда? Успех в опазването на архитектурните паметници в орогиналния им вид! Не вярвам да стане, но институциите удобно или мълчат, или не казват цялата истина, в полза на този с парите, който иска да направи каквото намери за добре.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?