71

Бездомни се редят на опашка за евтини жилища в блока на Община Пловдив

Конкуренцията за социални жилища в блока, построен по проекта на Община Пловдив, се очертава да бъде голяма.. До този момент са подадени 40 молби за 74 квартири и  с всеки ден расте  интересът сред хората, които нямат дом и възможност да плащат свободен наем за покрив над главата. Мнозина от тях тепърва научават, че могат да кандидатстват за общинско жилище срещу символичен наем. 

Строителството е на финала, блокът  е изграден от фирма „АД Инженеринг“ на ул. „Владая“ / около бившата фабрика „Пулпудева“ в посока „Столипиново“ /  и се работи по верткикалната планировка.  В сграда с разгърната застроена площ  от  6795 кв. метра има  40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, офис. Избрани са и доставчици на мебели и кухненско оборудване, тъй като по проект, който се финансира с безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ и е на стойност малко над 7 млн. лева с ДДС, за наемателите трябва да се осигури всичко необходимо, без да се грижат за мебели.  Проектът  трябваше да бъде завършен  тази пролет, но е удължен до 30 ноември. 

Апартаментите ще бъдат обзаведени със спалня, , маса, столове, рафтове (в едностайните жилища), гардероб в по-големите, с кухненски шкафове и включена в мрежата мивка и смесител, секция за хол, разтегателен диван, огледало в банята, хладилник, готварска печка, аспиратор, пералня. Предвидени са дори такива битови аксесоари като  държач за тоалетна хартия, четка и 6-литрово кошче, както и корнизи за завеси. Жилищата ще бъдат предадени в завършен вид - с монтирана инсталация, подова настилка и плочки в санитарните помещения. 

Единствената поръчка, за която тепърва ще се избира изпълнител, е за офис обурдаване – телефон, компютърна конфигурация и печатно устройство. Тя е обявена за 10 043 лева тези дни със срок за  внасяне на оферти до 20 октомври. 

От Общината  напомнят, че подбор на наемателите ще става според утвърдените правила . Право да получат ключове имат само граждани с пловдивска регистрация, които нямат собствено жилище в града и в страната, търсят работа или посещават курсове, а децата им – училище и детска градина.  

Очаква се, че настаняването ще  бъде  малко преди Коледа или в началото на новата години, след като се разгледат молбите. 

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 15 оценки
4.6/5 от 15 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
А в новостроящият се блок с частни апартаменти

А в новостроящият се блок с частни апартаменти

01.10.2023 | 01:32

под държавния имот на бул. Вапцаров, кои люде ще се нанасят да живеят след края на декември 2023 г.?

Отговори
6 0
Фанка

Фанка

30.09.2023 | 12:25

И аз иска гласува на негу

Отговори
10 0
Анка

Анка

30.09.2023 | 12:25

Тютюка обеща апартмент иска глас

Отговори
13 0
feggo

feggo

30.09.2023 | 11:57

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. ------ https://mub.me/handy

Отговори
2 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?

Към анкетата