Следвайте ни

Без зебри до школото, ако улицата е с паваж

Само легнали полицаи и пътните знаци ще пазят малчуганите от градските джигити

viber icon

Ако училището на децата ви се намира на улица с павета - не си правете илюзията, че ще има подходяща пътна маркировка с пешеходни пътеки. Само легнали полицаи и знаците ще пазят малчуганите от градските джигити. Така описа ситуацията в Пловдив месец преди старта на учебната година Борислав Кръстев, шеф на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".

"Няколко пъти сме правили опити да поставим маркировка върху павета, но резултатът е един и същ - след седмица зебрите ги няма", обясни той пред репортера на "Марица". Кръстев допълни, че се експериментира с няколко вида технологии, с които да се постигне маркировка за павета с дълъг живот. Как половината град е бил в павета и е имал пешеходни пътеки и маркировка преди ремонтите, не става ясно. На павирана улица е ОУ "Райна Княгиня" в Кършияка, а в съседство е ОДЗ "Славей". Живеещите наоколо и родителите са разочаровани, че нямат пешеходни пътеки.

Тротоарите наоколо са разбити и се чака да се стигне до ремонта им от години. Така децата заобикалят разместени плочки и локви, в дъждовно време слизат на пътното платно, а там ги пази една стара бабуна, която трябва да е техническо съоръжение "легнал полицай". В малката уличка отстрани има търговски обекти, които учениците посещават за храна и напитки, но макар да не е павирана, на нея също няма зебра.

В града вече е започнало обновяването на маркировката около учебните заведения и до 15 септември навсякъде освен на павираните улици ще има нови пешеходни пътеки, обясни Борислав Кръстев. Той уточни, че сега се полагат белите ленти в "Централен" и "Западен", а останалите ще бъдат по график в месеца преди първия учебен ден. Това обяснява и защо пътеки около ОУ "Яне Сандански" почти не съществуват и се забелязват трудно между няколко килнати знака.

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?