Следвайте ни

Без Снежанка и кръшни хора на площада за празниците в Пловдив

viber icon

Общината е подготвила празнични програми за пловдивчани, ако локдаунът отпадне след 21 декември

Пищни гирлянди в „Капана” крепят народния оптимизъм, но фермерските базари са отменени

Програмата за Коледа  и  посрещането на Нова година в Пловдив засега е сложена във фризера заради въведените забрани за масови мероприятия. Мерките за частичния локдаун важат до 21 декември, но никой в момента не може да каже дали след тази дата ще ги отменят.

Екипът на общинската дирекция „Култура” подготви още през септември богата програма, избрани са и организаторите на двете събития, както изискват правилата. Все още има малка надежда, защото и сега излизаме навън, но има риск за здравето на участниците в концертите, отбелязва шефът на дирекцията Нина Димовска.   

Не можем да забраним на хората да отидат на площада в новогодишната нощ, ще осигурим присъствието на служители от Общинска полиция и Общинска охрана. Те ще следят за спазването на противоепидемичните мерки, но решението за масови мероприятия ще се вземе от министъра на здравеопазването, коментира кметът Здравко Димитров.

В Германия, където досега не са предприемани крути мерки, удължиха локдауна до 10 януари. Освен че са затворени заведения и са забранени масовите мероприятия, събиранията по домовете са ограничени до две домакинства или до петима души. 

В Пловдив коледните и фермерският базари в „Капана”, на Малката главна и в „Тракия” са отменени. Местната власт не пропусна обаче традицията със запалването на хилядите светлини на градската елха на пл. „Стефан Стамболов” на 1 декември и на коледно украсените дръвчета по районите. Ритуалът пред сградата на общината се размина с концерта, но не и с Дядо Коледа, за радост на децата.

Белобрадият старец обаче не се появява на Главната, както беше в предишните години. Край елхата няма нито шейна с подаръци, нито Снежанка. Снимки се правят с телефони.

Още в края на ноември, най-вече в центъра, светна коледната украса. Пищни гирлянди на Малката главна и в „Капана” крепят народния оптимизъм, но вечер и двете пешеходни зони са безлюдни, тъй като няма барове, няма дискотеки, няма как дори да седнеш на едно кафе.

Семпла този път е и украсата на търговските обекти. Тук -там са сложени елхички, но първото, което търсят посетители, е дезинфектант. Единствено ледената пързалка дори и в работен ден се пълни с любителите на фигурно пързаляне, предимно млади хора. Билетчето е 8 лева, отделно 2 лева струва наемът на кънки.

В програмата за Коледа са включени концерти на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” и през трите дни, ако локдаунът отпадне за празника. На 24 декември от 12 часа  ще ни забавлява студентски танцов състав „Пълдин“. На самата Коледа на 25 декември Главната ще се оживи от музиката и песните на „Биг бенд - Пловдив” и на солистите на „Арт войс център“, а по-късно, от 17 часа, ще се порадваме на трио „Сопрано“. Това обаче ще стане само ако здравите мерки ще се разхлабят.

И за 26 декември общината е подготвила празнична програма - от 12 часа спектакъл „Ася в страната на чудесата”, а от 17 часа - концерт с участието на Хора на пловдивските момчета  и солисти от Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.

Две десетилетия Пловдив посрещна Нова година заедно на площада с много музика, кръшни хора, поздравления от властта, гръм от шампанско и фойерверки. И този път празничната програма е подготвена в целия си блясък. Тържествата край елхата започват от 22 часа с участието на Керана, „Космонавтите“, „Диана Експрес“ и Дара. Водещ ще е Део, а фолклорен ансамбъл „Тракия“ ще поведе хорото.

Ако министърът на здравеопазването разреши.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?