71

"Без кръв", на кафе със звезди и ден на семейството на "Сцена на кръстопът" в Пловдив

За първи път продажбата на билети стартира на 1 юли, а не на 1 септември

Вълнуваща и единствена по рода си програма ще радва почитателите на театралното изкуство в Пловдив. През септември тази година ще се проведе 28-то издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Предвид огромния интерес и опашки пред касите, за първи път продажбите на билети ще стартира не на 1 септември, а два месеца по-рано - на 1 юли. Всеки желаещ ще може да си закупи онлайн, в сайта на пловдивския театър. 

Бившият директор на Драмата и бивш културен министър Кръстю Кръстев, за когото стана ясно, че вече официално е арт директор на театъра в града под тепетата, посочи, че целта на ранната продажба на билети е хората да предварително подготвени, не само пловдивчани, а и гости на града. "Обърнали сме специално внимание в програмата на представления, които се явяват знаци в театралната карта на България. Много внимателно са подбрани като жанрове, като формати за двете ни сцени, интересни като теми, с изключителни актьори. Ще започнем с двете премиери на пловдивския театър", посочи Кръстев.

Едната е "Без кръв" с реж. Диана Добрева, по романа на Алесандро Барико. Текстът на пиесата е подготвен от Александър Секулов. Спектакълът е сборен - участват както пловдивски актьори, така и част от екипа на театъра във Велес, Македония. В Камерна зала пък ще бъде представена пиесата "Елизабет - кралицата девственица" с реж. Маргарита Мачева.

 

20 са представленията в програмата на фестивала, като ще гостуват водещи театри от цялата страна. Тази година за първи път в рамките на "Сцена на кръстопът" се организира на ден за пловдивските семейства. Малчуганите и техните родители, баби и дядовци ще се срещнат с Пипи Дългото чорапче, като освен представления ще има и други занимания за всички възрасти. Идеята е да се осъществи една семейна събота.

 

Акцент в програмата на фестивала е гостуването на националния театър на Унгария в града под тепетата. "Унгарският театър не приема подобни покани от всякакви театри. Но идва с желание и нетърпение в Пловдив. Не мисля, че трябва да се пропуска. Занапред цел на нашия театър в да създаваме взаимоотношения с чуждестранни трупи. Така освен да представяме нашата продукция на техни сцени, те могат да бъдат гости на нашия международен фестивал", каза директорката на Драматичен театър - Пловдив Сюзанна Арутюнян-Василевска. Освен от Унгария, на пловдивска сцена ще стъпят актьори от Украйна, Гърция и други. 

Друг акцент от програмата на фестивала "Сцена на кръстопът" ще е вечер, посветена на Николай Хайтов. Навършват се 105 години от рождението му. По този повод ще се играе представлението на трупа от Търговище "Когато светът беше шарен".

Специално място в дългия афиш има и за великата Татяна Лолова. Ще бъдат представени филм и книга за шармантната актриса, с която поколения наред израснаха. Част от програмата ще е и представянето на книга за олимпийските шампиони на България от Пловдив.

И тази година "Сцена на кръстопът" ще има съпътстваща програма. Едно от събитията, включени в нея, е кръгла маса на тема "Европейския театър на кръстопът". Ще се обсъждат важни теми като къде се намира нашия театър, как се финансира, тема ще бъдат и ценностите, които изчезват и се губят.Интригуващ уъркшоп също е част от съпътстващата фестивална програма. Всеки желаещ ще може да надникне и да разбере какво се случва зад сцената на едно представление, влизайки в обувките на помощник-режисьор. Събитието цели да популяризира дейността на хората, които са зад сцената и тяхната работа, която е интересна, но изключително отговорна. 

Интересно за пловдивчани и гости на града да изпият по едно кафе с любим актьор. Това ще може да се случи на така наречените срещи на по кафе, с неформални разговори. Присъстващите ще имат възможността да задават въпроси и да разберат малко повече за нещата, които ги интересуват.Зам.-кметът по културата в Община Пловдив Пламен Панов поздрави организаторите на фестивала за идеята за ранно пускане на билетите в продажба, като изтъкна, че това е важно за гражданите и за туристите, които пътуват и си планират всичко. Панов посочи, че се намираме във втора необикновена година за Драмата и за "Сцена на кръстопът", като основна част се дължи на гостуванията на пловдивската трупа в редица държави. 

"Тези международни връзки и интеракции водят до това да има силно международно участие. Благодаря за усилията и за огромната енергия, която влагате, за да сте най-добрия театър в страната и да го има този уникален фестивал.

 

Продуцентът на фестивала Ирен Чанкова благодари на Община Пловдив за покрепата, както и специално на Пламен Панов, който съдейства с каквото може по всяко време на денонощието. Тя изказа благодарност и към всички спонсори, които вече 28 години подкрепят "Сцена на кръстопът". 

Специален гост на пресконференцията беше синът на Чарли Чаплин - Юджийн Чаплин.

Очаквайте подробности! 

снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?