Следвайте ни

Без Банго Васил и тази година! Пак няма кой да купи петела

viber icon

В пловдивският квартал „Столипиново“ е тихо – няма шумни сватби и погребения, каквито се оказа, че се бушуват с пълна сила в ромския квартал на Хасково – „Република“. 

Там униформени през целия уикенд опитваха да прекратят струпването на едно място на роми по различни матримониални поводи.

В пловдивската махала за втора поредна година няма да се чества Банго Васил. Той бе най-бляскав през 2019 при откриването на ЕСК. Събра десетина западни журналисти, които снимаха разиграването на петела.

През миналата година празникът не бе подкрепен финансово от общината. За веселбата трябваха средства за да се купи един петел, 200 кебапчета и 20 литра вино. 

Този път към липсата на финансиране се прибавя и страхът от ковид.

„Ни до Банго Васил ни е, ни до сватби! Не им е сега времето. Хората са наплашени“, отсече Антон Карагьозов от фондация „Рома“. Тя организира по традиция Банго Васил.

Кварталът е жестоко ударен от резкия спад на клиенти в многобройните фризьорски и бръснарски салони. Всеки втори търговски обект в пловдивската махала предоставя тази услуга.

„Като няма сватби никой не иска да си прави празнична прическа или да оформи брадата си. Момчетата и момичетата от салоните едва кретат“, каза Карагьозов. В „Столипиново“ върви бизнесът само на хранителните магазини.

Коронавирусът е отнесъл и някои възрастни хора. „Всичките са сиромаси! Това допълнително засилва страха сред хората“, казва той.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

dii

dii

21.12.2020 | 19:04

200 кебапчета = 100 лева, 20 литра вино и те =100 лева и 1 кокошка/петел 20 лева.... Значи тотал 220 лева. И фондацията няма 220 лева?!? Време е да им направят финансова ревизия. Къде са парите?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?