Следвайте ни

Без антиваксъри в местната власт, всички равнис по Борисов

Здравко Димитров, негови заместници и районни кметове готови да се имунизират

viber icon

"Щом ми дойде ред, се ваксинирам". С тези думи Бойко Борисов удари вчера рамо на ваксините за COVID-19 срещу скептиците за поставянето им. Премиерът вече преболедува заразата и може да мине и без имунизация, но държи да даде личен пример. Да го последват, са готови и повечето пловдивски управници, показва проучване на „Марица”.

Ваксинирането е самостоятелен акт, всеки решава сам и в момента сме като на избори - едни са "за", други "против",  но съм убеден, че след като хората видят положителен ефект, ще признаят, че е необходимо. Така кметът на Пловдив Здравко Димитров, преболедувал COVID-19, коментира  най-дискусионната на този етап тема.  Градоначалникът все още е в болничен, но вече редовно се появява в общината. 

Тодор Чонов, който временно го замества на кметския стол, изобщо не се колебае. Лекарите знаят по-добре, лаконичен е Чонов, който е бивш служител на МВР. Неговият колега и зам.-кмет Георги Титюков, баща на три деца, също ще се ваксинира, като му дойде времето. Съпругата му, големият син и близнаците са здрави, както и самият той. Титюков обаче напомня, че всички - и деца, и възрастни - се ваксинират още в първите години от живота, за да не се разпространяват опасните заболявания. И никой не подлага на съмнения ползата от тези имунизации.

И аз бих си направила ваксина, но преди мен има други по-важни групи хора - медиците и възрастните,

а и най-напред трябва да организираме перфектно самия процес на ваксинацията в Пловдив и региона, заяви пред "Марица" Дани Каназирева, областен управител и шеф на Областния кризисен щаб.

Кметът на район „Източен” Иван Стоянов, който изкара много тежък COVID и досега все още се задъхва, ако въздухът в Пловдив е мръсен, е възмутен от слуховете за чипиране, проследяване и вредни последици на ваксината. "Това са глупости. Трябва да слушаме докторите и компетентните хора, които са учили, а не шарлатаните, които тиражират анонимна информация от съмнителни сайтове. Набъркват Бил Гейтс, а след това лековерните го разпространяват по кръчмите или по комшийски в махалата като някаква супер новина, ядосва се Стоянов. Ваксината се разработва отдавна, тя е ключът към пандемията и аз съм с две ръце „за”, но трябва да има повече разяснителна  кампания, за да не се говорят празни приказки от съмнителни източници", убеден е кметът на "Източен".

Всеки, който държи на здравето си, а и на здравето на другите, трябва да се ваксинира, убеден е и кметът на „Централен” Георги Стаменов. Той напомня как навремето

хората са се преборили с опасната болест туберкулоза благодарение на ваксината БЦЖ.

В Англия вече започнаха да поставят ваксини, в България се очаква след Нова година, дотогава ще имаме месец и половина опит на другите държави, за да се убедим, че е за наша полза, разсъждава Стаменов. В семейството му с две деца няма спор на тази тема.

Не съм антиваксър, ваксината предпазва от заразяване и е хубаво да се обясни популярно на хората какво представлява, как реагира организмът и в какъв момент се поставя, съветва медиците кметът на „Южен” Костадин Язов. И цитира шефката на Детска клиника в Белодробна болница в София доц. д-р Светлана Велизарова, която в ефир обясни, че е важно да се дава информация на хората, но без да се стресират, защото човек може да умре от стрес.

 

Д-р Калин Калинов, шеф на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив:

Хората не трябва да се страхуват

Категорично бих се ваксинирал, но съм преболедувал от COVID  и нивото на антителата ми е доста високо. Като лекар знам, че ваксината създава антитела, които преборват вируса, в резултат на което човек или изобщо не се разболява, или леко си прекарва заболяването. По същата логика действат и противогрипните ваксини, които при нас са доста разпространени и имат положителен ефект.

Името на производителя на ваксината срещу COVID-19 e много сериозно, а контролът върху лекарствените средства в Европейския съюз е на високо ниво. Не виждам защо хората трябва да се страхуват. В САЩ трима президенти са изявили готовност да се ваксинират, нашият премиер също. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Само питам

Само питам

18.12.2020 | 07:54

Защо продължава тенденцията Марица да внушава антиваксърски настроения и негативно отношение към ваксината? Преди няколко дни отново със заглавието внуши те, че има вреда от ваксината.

Отговори
1 3
Komsomolets

Komsomolets

15.12.2020 | 23:02

Kalinke-Malinke, Day troplo tsepka

Отговори
0 0
Зиги, германеца

Зиги, германеца

13.12.2020 | 08:09

240 под строй, с водещ Бойко Борисов. А западняците нищо общо нямат с бедна и болна България. Те са здрави заминават си предимно от пандемията... от домовете, стари хора, зс разлика от българите.

Отговори
4 1
Касапин

Касапин

12.12.2020 | 16:37

Овцете под строй право в скотобойната

Отговори
6 4
Джордж Оруел 1984

Джордж Оруел 1984

10.12.2020 | 12:10

Без антиваксъри .. Демек без НЕУДОБНИ . Ето това се казва министерството на истината

Отговори
15 1
Един въпрос

Един въпрос

10.12.2020 | 10:13

Кой български лаборант или лекар е изследвал и видял резултат от ваксината? Как разбраха ,че предпазва? Кой одобри ваксината? Защо ЕК по лекарствата не е одобрила ваксините? Станаха повече въпроси.........а иначе без антиваксъри в управлението?

Отговори
14 3
Мсйна

Мсйна

10.12.2020 | 10:13

Волейболисте, отстъпвам ти моята ваксинка да си е инжектираш и да си спокоен без да чакаш възрастните. Така ако чакаше другите за корупция рекет софри дславери равен нямаше да имаш. Ама за ваксини щял фа чака и другите първо. Да Ева и номератс ти селски алчен крадлив тулуп

Отговори
14 6
До МСЙНА

До МСЙНА

10.12.2020 | 10:43

Колко пъти ще ти пиша, че не е волейболист тролче! Първо се информира и после плюй във всяка статия, която се публикува за него!

Отговори
6 7
Ццц

Ццц

10.12.2020 | 10:07

Да, ама когато му дойде реда .... . Като джентълмен ще даде път първо да се ваксинират медици, обслужващ персонал, учители, армията, полицията, администрацията и чак тогава ще дойде реда може би след около година и половина.

Отговори
10 0
тезиси

тезиси

10.12.2020 | 09:09

Партийната линия е права линия! Който не спазва, няма място на обществената софра....

Отговори
20 3
След Бойки

След Бойки

10.12.2020 | 08:43

В колона по един. Ходом марш!

Отговори
22 3
Ха ха ха

Ха ха ха

10.12.2020 | 08:48

Имат ли избор!

Отговори
21 3
Първо вие

Първо вие

10.12.2020 | 08:57

Ваксинирайте се първи, после възрастните, дайте вие пример. Не да чакате и да дрънкате!

Отговори
20 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?