46

Белодробна посреща първите бежанци до края на май

Вече са стегнати 53 стаи с по 3 легла, преустройват част от двора за детска площадка 

Първите бежанци от Украйна ще бъдат настанени в Белодробна болница до края на май, след като се ремонтират санитарните възли и се пусне топлата вода.Тази прогноза направи бизнесменът и почетен консул на окупираната държава Димитър Георгиев. В края на миналата седмица двамата с кмета Здравко Димитров обсъдиха последните стъпки за преустройството на бившата болница на Цариградско шосе в Център за временно настаняване на бежанци.

От EVN са поискали Общината да заплати 10 500 лева за ремонт на абонатната станция. „Без топла вода няма как да настаняваме семейства с деца. Баните се ремонтират с помощта на общинското предприятие „Жилфонд”. Трябва да подготвим и голямата столова, а за първите настанени ще организираме храна на кетъринг”, обясни   зам.-кметът Георги Титюков, който оглавява Общинския щаб за бежанци.

От администрацията са изпратили документи до правителството за регистрация на бежанския център и се надяват да получават от държавния бюджет 40 лева на ден за всеки настанен. Тези пари частично ще покриват храната и разходите за ток, вода и поддръжка на сградата. За настанените се стягат 53 стаи с по три легла. Зам.-кметът иска в парка да бъде изградена детска площадка, за да има къде да играят малките.

„С нетърпение чакаме да пуснат топлата вода и сме изключително благодарни на пловдивчани с големи сърца, които ни помагат със средства. Доброволците полагат много труд, в събота идват 50 души, включително бежанци с деца. Добре работим с общинските предприятия „Градини и паркове” и „Чистота”  и ни се иска час по-скоро ремонтът да приключи, защото много наши сънародници от Украйна търсят подслон”, разказа Наталия Елис. Тя е украинка, живее в България и от първия ден на войната помага на бежанците и сънародниците, останали в Украйна.

Напълно са готови 7 стаи, други 13 са пред завършване. Дарителите са доставили матраци, хладилници и обзавеждане. Освен голямата столова се ремонтират и две малки кухни на втория етаж. С помощта на бежанците от стаите са изнесени счупените столове, шкафове и непотребни вещи, те помагат за боядисването и почистването на парка. Със средства от семейния бизнес Наталия Елис е наела работници, които ремонтираха покрива. Отстраняването на течовете струвало 10 000 евро.

Чешмите са оборудвани с нови батерии. Оказа се, че старите са били откраднати, въпреки че през тези шест години, откакто болницата беше ликвидирана, сградата се пазеше от жива охрана. Изгубена е и проектната документация на Белодробна, което затруднява ремонтните работи.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Галя

Галя

09.05.2022 | 17:23

Интересно ми е как ще ги вкарате в тоя коптор, та дори и леко ремонтиран? Те досега са били в хотели. Говори се дори и за петзвездни, на границата питат за Банско.

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?