46

Белодробна болница в Пловдив с още 20 стаи за бежанци от Украйна

Доброволци се включват в акцията за почистването на Центъра за временно настаняване

Бежанците от Украйна, пристигнали в България,  могат да разчитат на още 20 стаи на третия етаж в Белодробна болница в Пловдив, където тези дни приключва ремонт.

По този повод в събота в Центъра за временно настаняване на бежанци на Цариградско шосе 108 се организира акция по почистването и обзавеждането на стаите под егидата на кмета Здравко Димитров, почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и с участието на фондация Uktaina Support & Renovation, която се ръководи от главния организатор на бежанския център Наталия Еллис.

„Свършената работа ще отбележим с ястия от украинската кухня, които рано сутринта ще приготвят жените, настанени в Центъра”, разказа за „Марица” Наталия Еллис.

Всеки, който иска да помогне на украинците за Втория им дом, както са го кръстили, може да се включи в акцията. Тя започва от 10 часа и ще продължи до 15 часа на 2 юли.

В сградата на бившата Белодробна болница, на втория етаж са настанени 50 украинци, намерили в Пловдив спасение от войната. Почти всички са жени и деца. Някои от „новодомците”, започнали работа, вече се преместили на квартири под наем, други търсят работа с помощта на Наталия Еллис с надеждата, че скоро войната ще свърши и ще се върнат у дома.

Работници на общинското предприятие „Жилфонд” продължават с ремонтите на първия етаж, където скоро ще бъдат подготвени две стаи за семейства с инвалиди, които се предвижват с колички. В стаите, коридорите и помещенията за хранене, отдих и игра на децата цари образцов ред - украинците  сами го поддържат.

Бежанците, намерили квартири, също  помагат за устройването на Центъра.

Данил, Алексей, Иван и Наташа на по 16 – 17 години, пристигнали от Одеса и Болград, с готовност слагаха днес линолеум в обновените стаи.

Благодарни сме на община Пловдив, Областния кризисен щаб, спонсорите и на на граждани за огромната подкрепа, подчерта Наталия Еллис.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?