Следвайте ни

Камиони с камъни и земна маса от пловдивските строежи тръгват към кариерата на "Холсим"

viber icon

Компанията "Холсим", която добива инертни материали от кариерата в Белащица, получи разрешение за извършването на дейности по третиране на отпадъци. Новината разбуни жители на Белащица веднага щом съобщението беше качено на сайта на община "Родопи".  

"Това вече е прекалено, едните камиони свалят надолу инертни материали, а сега други пък ще качват нагоре. Всеки ден рискуваме живота си по пътя. Камионите са без покривала, хвърчат камъни в движение, вече има няколко случая на спукани автомобилни стъкла. Истинско чудо е, че няма пострадали хора", алармираха на редакционния телефон жители на селото.

Вече втора година жители на 9 населени места пишат до различни институции и настояват дейността на кариерата да бъде спряна, тъй като води до замърсяване на въздуха в района, опасяват се и от увреждане на здравето на хората в района. 

Проверка на "Марица" установи, че разрешението за извършването на дейности по третиране на отпадъци е издадено от РИОСВ - Пловдив и то е поискано във връзка с рекултивацията на терен от кариерата. 

Дейностите с отпадъците ще се извършват на площадка №1, разположена в местността Варниците, става ясно от документа на екоинспекцията. 

В разрешителното се посочват видовете отпадък, който може да се ползва - почва и камъни, както и драгажна маса, като общото количество е 210 000 тона годишно. Те ще се оползотворяват за обработването на земната повърхност, водещо до подобрения за земеделието или околната среда. Ще се извършва насипване и разстилане с булдозер на земни маси в участъци на кариера "Родопи", които подлежат на биологична рекултивация, съгласно съгласуван от Министерство на енергетиката проект за рекултивация, става ясно още от документа. 

Жителите на селата обаче се притесняват, че на мястото на кариерата може да се появи сметище за строителни отпадъци.   

От "Холсим кариерни материали Пловдив" АД категорично отрекоха подозренията. Те обясниха, че на мястото ще се вози само чиста земна маса, а не строителни отпадъци. Целта е да се възстановят хоризонти и да се пристъпи към втори етап от рекултивацията - биологична, обясниха от компанията. Оттам уточниха още, че са спазили процедурата. Документът от екоинспекцията им е бил необходим, за да продължат с рекултивацията, която протича на два етапа. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?