4232

Бежанците в Пловдив черпят със сирийски сърмички и украински пирог СНИМКИ

Световния Ден на Бежанеца отбелязаха в късния следобед вчера сирийски и украински граждани на Главната улица пред общината. В знак на признателност за толерантността и съпричастност към трудната им съдба, те бяха  приготвили различни храни от националната си кухня, която раздаваха безплатно на преминаващите граждани.

Хаула, Зейна Раула от Сирия бяха приготвили сърмички, питки с кайма, сирийски хляб и други традиционни храни. 

Украинските жени пък бяха донесли пирог, питки с различни вкусове и разнообразни сладкиши. 

Тук беше и Мариана, за чиято съдба „Марица“ писа преди време. Младата жена разказа, че заедно с дъщеричката си Есмира все повече свикват със страната ни.

„Намерих си по-добра работа, която отговаря на образованието ми от Украйна – деловодство и информационни дейности. Сега работя като логист в българска фирма за щори.  Есмира се адаптира все повече към живота ни тук. Ходи с удоволствие на училище, където има вече много нови приятели“,  разказва младата жена. 

В подкрепа на бежанците от войните се бяха включили със свой щанд хората с увреждания от социалното предприятие в гр. Раковски. Те предлагаха ръчно изработени глицеринови сапуни и соеви свещи в различни форми и аромати.

Украинският щанд привличаше погледите на минувачите с ръчно изработените играчки, бижута и сувенири.

На събитието присъстваха и неговите организатори от Областения съвет на БЧК  в Пловдия, Фондация Ukraine Support and Renovation,  фондация “Каритас Витания” и ФАР. 

„Идеята е да представим пред нашето общество хората, които бягат от войната, а те да се почувстват приети. Споделяйки храната си да покажем разбиране и съпричастност със съдбата им.. Ние приготвихме също  питка, която ще поставим до техните храни. Всички организации, които сме тук, сме под шапката на Върховния комисариат на бежанците“, Татяна Джумеркова –ръководител на центъра на „Каритас Витания“ в Пловдив.

Както при всички акции, които помагат на хора в нужда, и в Деня на бежанеца бяха дошли младите доброволци от БМЧК с ръководителката си Антоанета Саралийска. Момчетата и момичетата от организацията демонстрираха как се оказва първа долекарска помощ и показваха на децата от Сирия и Украйна как се играе непознатата за тях, но любима за българските семейства  игра „Не се сърди човече.

 В нея в смесени отбори се включиха малки сирийчета, украинчета и българчета, които с интерес следяха кой пръв ще стигне до финала.

Специално за събитието от София беше пристигнала Хайон Ким - постоянен представител  ООН. 

„С нейната подкрепа нашата работа стана по-лесна. Тя показва и дава консултации на бежанците в цялата страна, обяснява какви са правата им, отговаря на въпросите, които ги вълнуват“, каза Наталия Елис от Фондация Ukraine Support and Renovation. 

Тя благодари и на почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и областният управител Илия Зюмбилев, които бяха  гости на събитието в знак на подкрепа. 

 „Който иска, не остава без работа. Предлагането е голямо и който иска – работи. Това привлича бежанците, защото има и за по-квалифицирани кадри и за хора, които са с по-нисък образователен ценз.

Във Втори дом, който се откри за бежанците им се дава начален старт. Най-хубавото е, че се оформи добра комуникация между институциите –полиция, РЗИ, кметство, областна управа, БЧК, училищен инспекторат. …Всички имат градивно отношение и това е най-голямата помощ за хората, които бягат от ужаса на войната. За проблемите на тези хора трябва да се говори, за да се адаптират и намерят своето място в обществото“, смята почетният консул на Украйна. 

„От областната администрация помагаме с хуманитарна подкрепа и осигуряване на обучения. Където можем, говорим и с  фирми за работа“, допълни Илия Зюмбилев.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?