49

Бежанците в Белодробна готвят борш и пирожки за украинската вечер СНИМКИ

Украинците, настанени в Белодробна болница на Цариградско шосе, запретнаха тази сутрин ръкави и окупираха кухнята, оборудвана на втория етаж.

Преди няколко дни с Наталия Еллис, която заедно с община Пловдив създаде Център за временно настаняване на бежанци, решиха да организират днес почистването на ремонтираните стаи на третия етаж и вечер на украинската кухня.

Над 50 души – предимно жени и деца, спасили се от войната, живеят в бившата болница. 

На втория етаж, където още преди два месеца бяха настанени първите „новодомци“, цари образцов ред, а жените в кухнята шетат като по ноти. „За украинската вечер ще има истински украински борш, пържени пирожки с картофи и зеле, вареники по полтавски  с картофи, извара и череши“, разказва Лидия Петровна, достолепна жена на 72 г.  Разправя, че е пристигнала в Пловдив в края на май със сина си от град Николаев, който беше обстрелван всеки ден. Тръгнали са, след като ракета  уцелила стадиона. Внучката й  завършила медицина и предпочела да работи в болница в  Харков.

„Харков беше много красив град, сега са развалини. Никога не бих помислила, че Русия ще нападне Украйна – та ние бяхме като братя и сестри“, с насълзени очи отронва Лидия Петровна. Починалият й съпруг беше руснак, и сега си поддържа връзки с роднините от Русия, но без да обелят и една дума за войната. При тази жестока цензура в Русия се опасяват да не се случи нещо лошо с руснаци, които се осмеляват да коментират против   политиката на Путин. 

Марина, майка на две деца от Полтава, бойко, като майстор – готвач разбърква яйцата, замесва тестото и го оставя в хладилника. „Така се правят вареники,а след като се приготвят, се варят на пара“, обяснява Марина.

Альона реже пилешко за кюфтенца с яйца, майонеза и малко брашно, наричани жабки и прегръща натъжилата се по родината си дъщеричка.  Дошли са  със сестра й Наташа от Запорожие, с тях са и четирите им деца. Наташа споделя, че е на върха на щастието, защото си е намерила работа във фирма, която шие шапки и вече ще търсят квартира.

„Много съм благодарна на Наталия Еллис, тя помага с всичко, включително и с работата. Шестима сме и трябва да намерим нещо подходящо, а и да не  е толкова скъпо“, разсъждава Наташа. 

Благодарни са на всички българи, които не спират да помагат, и на община Пловдив за покрив над главата. Не се нахвалят на храната, която им се доставя три пъти на ден. Зелето, сервирано за днес от фирмата - доставчик, използват за пирожки. В съседния магазин са купили маруля и няколко чушки за салата, спонсори  доставят и други продукти. 

На третия етаж, където почти са завършени още 20 стаи, кипи работа. Бесарабските българчета Валера и Иван от Болград, настанили се с майките си на квартира, дойдоха и днес да помагат. Разстилат балатум и слагат лайсни. 

В парка около Радостина и масата с моливи  се събират децата , за да рисуват. „Днес е индиански ден, но ще рисуват каквото решат“, обяснява Радостина. Българка е, по професия учителка по музика и преподава български език. Заедно със съпруга й Димитър , бесарабски българин, от първия ден на войната помагат на украинците като доброволци. 

Малкото момченце не иска да рисува. Препуска из двора с водна пушка и уточнява, че иска да е воин. 

„Това, което се случи, може да бъде наречено само с една дума – фашизъм. В Германия за войната, развързана  от  Хитлер и до днес съжаляват. Така ще стане и в Русия след безумието на Путин“, предрича Петър, бесарабски българин. 

Снимки от Валентина Биларева

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Toto Rino

Toto Rino

05.07.2022 | 08:25

Я Марш в Украйна

Отговори
0 0
Вън чифутската пасмина от България

Вън чифутската пасмина от България

02.07.2022 | 15:17

Ако най скоро тази чифутска пасмина не се изнесе на майданата си найстина ще стане на борш само че по Руска рецепта щото рецептата на чичко Хитлер не им била по вкуса и джакузитата му завършвали със комин и чифутски дим Та да побързат да се изнесат и от Българската Свещена Земя и от тази Българска сграда от която се нуждаят Българите а не чифутски изпражнения вършели и продължават да вършат престъпления срещу Християнщината

Отговори
13 11
Ддд

Ддд

02.07.2022 | 15:12

Леле, колко некадърно и неграмотно написана статия. Пунктуационни, граматически, смислови грешки. От уж журналист - по-скоро махленски списвач. Срам и позор. Ужас!!! Нивото на тази любима медия се срина жестоко. Много, много жалко.

Отговори
8 3
Ай сиктир

Ай сиктир

02.07.2022 | 14:58

Кактусовата украинка да не ви плаща за непрекъснато медийно натрапване? Някакви първокласни гени ли имат тези?

Отговори
15 8
Кафа от украйна

Кафа от украйна

02.07.2022 | 14:54

Спешно към Украйна!

Отговори
16 6
Кафа от украйна

Кафа от украйна

02.07.2022 | 14:53

А по един шут в г.ъз.а украински дали ще им стигне!?? Тия трябва да си вървят на майната си майданска...а болницата да си стане пак болница Тя е наша дарена и тия безродници нагли нямат място там .. Не борш бой им трябва ...

Отговори
16 11

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?