49

Бежанци продават рисунки на украинчета, за да съберат пари за Детски център

Изложба на детски рисунки на български и украински деца се открива тази вечер от 18,30 часа във фоайето на НБ „Иван Вазов” в Пловдив. 

Всеки може да разгледа експозицията до 25 юли, а на 26 юли ще се проведе благотворителен търг. „Целта е да съберeм средства, за да помогнем за ремонт на двуетажна пристройка в бившата Белодробна болница, която искаме да преустроим в Детски център със занималня”, обясни Наталия Еллис, под чието ръководство и с помощта на община Пловдив , фондациите "Юкрейн Съпорт" и "Реноватион" , на почетния консул на Украйна Димитър Георгиев, бизнесмени и доброволци, някогашната лечебница се превърна в Център за временно настаняване на бежанци. Украинците го наричат Втория дом.

Над 50 украинци, половината от които са деца, са намерили подслон в Белодробна болница, където и в момента продължава ремонт. Идеята е празната двуетажна сграда, която не се обитава от седем години, да се преобрази в занималня, където децата ще имат възможност да учат, играят и забавляват, докато техните майки търсят работа, ходят по интервюта и учат български език.

Рисунките , представени в изложбата, са много различни и показват какво изпитва една детска душа, преживяла войната. Организаторите обмислят да сложат цена на рисунките и който пожелае, може да я купи, оставяйки пари в кутията.

Музейна галерия "Димитър Георгиев" - Пловдив се включва в благотворителната изложба като дарява 27 творби от израелски творци. Тези автори са свързани с Украйна. Голяма част от тях са родени и завършили своето образование там. Имената на Иля и Тина Богдановски са познати в Тел Авив с това, че там основават графична школа към Дома на художника. 

„Част от избраните творби са на техни бивши ученици и сегашни преподаватели със сериозна кариера в областта на визуалните изкуства. Творби на представените автори в благотворителната изложба са в музейни и частни колекции по света, включени са в редица изложби”, разказа Наталия Еллис.

За изложбата помогна и фондация "Живите български корени".

Олга Верасен, украинска авторка и художничка, също ще изпрати своите творби и рисунки от най-новата и книга за аукциона. 

„Каним неравнодушни и творчески хора да се включат и като дарители с техните творби и меценати със своята подкрепа във този благотворителен търг. Целта на аукциона е да съберем 20 000 евро за външен и вътрешен ремонт на сградата на Детския център – занималня и да го направим в най-бързи срокове до края на лятото”, призоваха организаторите.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?