71

Бедствието в Пловдив: 6 бригади ще разчистват 2 седмици стотици паднали дървета СНИМКИ

Това е бедствие. Работим усилено, летим като линейка на всеки сигнал,  но хората ни не смогват - толкова много са щетите”, обясни директорът на ОП „Градини и паркове” Антон Георгиев. 

 

Бригадите  на ОП „Градини и паркове” разчистват Пловдив  след бурята през уикенда, но на много улици в града счупените клони  не са вдигнати, установи екипът на "Марица".  На бул. „Македония” последиците от урагана и мокър сняг си личат по цялата алея, все още не е разчистен окончателно и най-пострадалият квартал около Събота пазара в Кючук Париж. 

„Шест групи резачи реагират мигновено на всеки сигнал. Не сме спрели, още в събота срещу неделя вдигнах на крак бригадите. С предимство се работи в дворовете и около детските и учебните заведения.

Щетите са огромни – освен клоните стотици дървета са паднали или са пострадали и трябва да се отсекат. Причината е, че широколистната растителност не е хвърлила листа , по тях беше залепнал мокрия сняг , а вятърът допринесе за счупването на клоните и дървета.  

Това е бедствие. Работим усилено, летим като линейка на всеки сигнал,  но хората ни не смогват - толкова много са щетите”, обясни директорът на предприятието Антон Георгиев. 

За всеки от шестте района е осигурена по една бригада дърворезачи. Шефът на „Градини и паркове” твърди,  до преди четири години, когато е работил в предприятието, имало 9 групи. 

Безброй дървета и клони са повалени в парк „Лаута” и около Гребния канал. За зелената площ на „Лаута”  беше възложено обследване,  при което се установи, че голяма част от дърветата са болни и трябва да се премахват.

Години наред са правени и акции с участието на доброволци за санитарното прочистване на гората. В община Пловдив обмислят как да възложат обследване на цялата зелена система в Пловдив, за да може предварително да се вземат мерки. 

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пловдивчани

Пловдивчани

29.11.2023 | 19:04

Поздравления, не спира и работят! Така се прави!

Отговори
3 0
Ани

Ани

29.11.2023 | 15:51

Дано до Коледа разчистят без да измислят смешни оправдания.Тези 6 екипа да ги раделят по райони за да види кой каква работа е свършил.

Отговори
2 1
Мнение

Мнение

29.11.2023 | 13:38

Зелената система на града е оставено на произвол. Тя си расте и никой не се грижи за нея. Може ли дървета засадени преди 40 и повече години, и да не се подкастрят, моето мнение е по улици, до жилищни блокове и въобще дърветата да са високи не повече 7 - 8 метра. По високите са опасни с повдигнати корени, рушат настилки, хората се спъват, може ли дървото да е по високо от 8 - етажен блок и никои да не го забелязва. Ако бъде съборено от от вятър или сняг ще събори блока, ще развали коли и може и животи на хора Няма никаква красота в изоставените дървета, и питам защо ги има безразборно навсякъде, по улици, пред блокове, да има някаква подредба. Не знам как е по света , но предполагам че едва ли има дървета по улици, шосета и навсякъде където са опасни за хората и нанасят вреди на плочки и др. Дърветата са за парковете, градините там където се знае кои има грижата ...... Някой оставял ли е дървета в личния двор по високи от 5- 6 метра ?

Отговори
8 2
От сън дълбок, новия кмет ги събуди

От сън дълбок, новия кмет ги събуди

29.11.2023 | 19:06

Така е 4 години баскетболиста и екипът му спаха.

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?