44

Бъдещите Кирил и Асен остават в България

Платформа за студенти, фирми и НПО помага на младите да намерят работа в родината

 

Търсим 18-годишна, с две образования, три езика, 30 години трудов стаж и пораснали деца! Така звучи в популярния виц обява за наемане на персонал в България. А както знаем: добре че е шегата, та да си кажем истината. Току-що завършили, студентите у нас се натъкват на вечния парадокс - работодателят търси млади кадри, но със солиден стаж.

 

Така ли е обаче в действителност? Категорично не - убедени са мениджърите Васка Бакларова и Паулина Чотрова. Двете дами разработват онлайн каталог, който ще свързва фирми, студенти и неправителствени организации в Пловдив. Целта е способните млади хора да си намерят подходяща работа, да се насочат към специалността, която ще им осигури желаната позиция в корпоративния свят и да подберат участието си в проекти, които биха подобрили качеството на живот в средата им.  

„Във фирмата винаги сме се питали: къде са тези студенти, тези кадърни млади хора и защо не идват при нас? Ние търсим точно тях“,  казва Бакларова, която е генерален мениджър на фирма „Виомода“. В компанията, която ръководи, вече са осъществили няколко проекта с пловдивски училища в текстилния бранш, дори са провели „на терен“ държавните изпити на учениците. „Децата бяха толкова развълнувани, толкова се възхитиха от реалната работа във фирмата, че част от тях останаха да работят при нас“, разказва бизнес дамата. Като работодател тя винаги търси хора, които дори да нямат перфектното CV и стаж, могат да бъдат обучени и да намерят подходяща реализация в компанията.

Проектът стартира официално на 1 декември като платформа, в която студенти и фирми вече започват регистрация. Първите записали се компании ще ползват преференциални условия. Освен че ще получат достъп до качествени студенти, които също са се регистрирали в платформата, те ще имат право на безплатни обучения, за да повишат професионалния си капацитет. „Проведохме разговори с Търговската камара, НСИ, Съюза за стопанска инициатива и други партньори, които ни увериха, че подобна база данни по браншове все още не е разработвана“, обясняват авторите на идеята. Целта им е до февруари 2022 г. да са регистрирали първите 100 фирми и 1000 студенти. Проектът, който носи духа на отворено общество, сходно с идеята на Кирил Петков и Асен Василев да върнат умните българи в родината, се разработва вече три месеца. За IT частта му отговаря Паулина - или както я наричат всички – Поли. 31-годишната пловдивчанка завършва Техническия университет със специалност „Компютърни системи и технологии“. Работи 7 години за „Майкрософт“, но разбира, че едва ли ще стигне мечтаната позиция в компанията, преди да навърши 40, затова се връща в България и основава собствена фирма.

„С Васи ни срещна щастлива случайност, която породи невероятно приятелство и партньорство. В момента със съпруга ми управляваме софтуерната си компания и работим по различни проекти у нас и извън страната. Надявам се да успеем да имплементираме целия си досегашен опит в настоящата платформа.  Не е трудно, тъй като ползваме всичките си контакти и мрежи извън страната“, пояснява Поли, която е живяла в Турция, Тунис и Италия.

За двете дами това е кауза, а не бизнес. Не търсим клиенти, а партньори и съмишленици. Зад този проект стои сърцето ни, уверяват те.

По думите им е жалко хора, които учат и имат някакво бъдеще, да заминат за чужбина и да работят по-нискоквалифициран труд. „В нашата държава имаме нужда от способни кадри, които да ни помогнат да направим цялата тази промяна, за която всички толкова много мечтаем“, казва Васи.

Според Поли пък, студентите и учениците не познават неправителствения сектор и не знаят какви са възможностите, които той предоставя. „Първото ми излизане извън страната беше на 14. Посетила съм над 70 държави, повече от половината по социални проекти. И ако някой каже, че няма възможности да обикаля света, няма да му повярвам. Младите трябва да пътуват и да извлекат най-доброто за собствената си среда. Защо трябва да осъществяваме хубавите каузи и проекти някъде другаде, като можем да ги направим тук, в България, за нашите деца“, пита предприемчивата дама. Още повече че и тя, и Васи са млади майки на прекрасни дечица.

140 години опит, събран в 6 месеца

140 години опит, събран в 6-месечна менторска програма. Това е другият мащабен проект на Васка Бакларова, който тя осъществява съвместно с основания от нея Business Club Plovdiv. Националната менторската Програма 2022 за подкрепа на жени предприемачи беше представена официално в Пловдив тази седмица. Тя е насочена към всички дами, които планират стартиране на собствен бизнес, както и към такива, които вече имат свой предприемачески проект и искат да надградят знания и умения.

14 дами ментори, които са част от програмата, са експерти в различни области и притежават най-малко 10 години опит в бизнеса. Това са 140 години познание, два човешки живота, изчислява Бакларова. Всяка една от дамите, участващи в проекта, продължава да е успешна тук и сега, защото активно работи в реална бизнес среда, развива се, учи и покорява нови върхове. Менторската програма ще стартира през януари и ще бъде с продължителност от 6 месеца.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?