Следвайте ни

Батман с мотика сади тайно дървета в „Южен” СНИМКИ

viber icon

Мистериозен ентусиаст засажда дървета и цветни храсти на всяка свободна площ в блоковете зад бившия магазин „Молдавия”.

След мотиката му остават десетки красиви фиданки, които той купува със собствени средства.

Самоличността му е известна само на няколко души и те твърдят, че той категорично не желае да се споменава името му, камо ли пък някой да го хвали.

Доскоро е работил като начален учител, но вече се е пенсионирал.

„Това е мой бивш ученик, който направи невероятна кариера като учител. Сега превърна половината махала в райска градина без никой да го кара да прави това. Как да не се гордеем с такива хора в навечерието на 24 май – Найден Геров е създал този празник за тях”, казва 84-годишният инж. Георги Георгиев. 

Бившият учител си харесва някоя занемарена площ, започва да ги прекопава и сади с храсти или млади дръвчета и тава трансформира цялата среда.

Преди две седмици е бучнал млад кипарис, миналата три ореха и два бряста. Съвсем наскоро е засадил сред океан от бръшлян едно огнено мушкато и няколко гнезда теменужки. Засадил е десетки жасминови храсти.

Огнено мушкато в море от бръшлян

Последната му градинка е с триъгълна форма и е пред блок с 250 души. На никой о тях не е хрумнало досега да опита да разкраси малката тревна площ.

В квартала сравняват „зеления отмъстител” със супергероите Батман и Спайдър – върши добро и остава анонимен като тях. Инж. Георгиев също е сред ентусиастите, които през годините са садили дървета.

„Моята топола отпреди 30 години вече е по-висока от блока. Този човек обаче роди вълна от подражатели. В съседните блокове – всички казват: Само ти ли можеш да садиш дървета! И правят същото. Стана състезание”, обяснява инж. Георгиев. 

Трима души са се включили във вълната от подражатели. Единият засадил дъб – дърво, което ОП „Паркове и градини” не слагат в градска среда.

Резултатът е, че за последния месец в квартала зад „Молдавия” има засадени десетина смърча, орехи и няколко цветни плодни дървета.

Невиждано градско чудо - дъб расте зад магазин "Молдавия"

Интересното е, че младите фиданки са грижливо оградени с колчета и всеки ден някой от комшиите ги полива.   

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?