Баташки спечели червените в Пловдив със 149 гласа от 217

Бившият директор на УМБАЛ “Свети Георги” доц. д-р Илия Баташки е новият председател на БСП в Пловдив. Той бе избран снощи на извънредна конференция на градската организация. 149 червени делегати от общо 217 дадоха подкрепата си за Баташки. С 64 гласа след него остана единствената му конкурентка - бившата депутатка и преподавател в Университета по хранителни технологии Атанаска Тенева. Четири бюлетини се оказаха недействителни. Бизнесменът Георги Гергов и соцпредседателят на “Тракия” Атанас Петков също бяха сред официално номинираните кандидати за стола на Захари Георгиев, но те си направиха самоотвод.

Приятели и приятелки, най-неудобното нещо за един мъж е да се чувства победител над една дама. Предстои да се борим с един много здрав и мощен популистки противник и е важно да сме единни. Вратата на Градския съвет ще бъде отворена за всеки един член на БСП. Мандатът изглежда дълъг за някои, за други е много кратък. Първият силен голям мач ще е сред 2 години на местните избори и не мога да си позволя лукса да се изправя пред вас и да се оправдавам колко щастливо и добре сме загубили. Правете си сметката, благодаря ви, каза на съпартийците си новият председател. Пред журналисти заяви, че до 10 дни ще предложи екипа, с който ще работи, уточни, че ще има приемственост, но и задължително ще включи и нови лица, и млади хора. По-рано в залата даде обещание пред досегашния председател, че ще използва опита му. Захари, ще ти стъпя на раменете, преди една година не успях, каза Баташки. Веднага делегатите си спомниха как преди една година докторът загуба битката за лидерския пост от депутата само с 9 гласа.

Конференцията започна точно в 16,00 часа. В зала “България” на Панаира първи с усмивка на лице влезе досегашният председател Захари Георгиев. Минути след него леко притеснен се появи и Илия Баташки, който на няколко пъти избърсваше с кърпа потта от челото си. Пред делегатите в отчета си за едногодишната работа Захари Георгиев акцентира на участието на БСП в управлението на Пловдив. 20 години бяхме свикнали да сме опозиция и да критикуваме, новите условия преди една година ни поставиха в необичайна досега за нас среда, която ни свари неподготвени. Двамата ни зам.-кметове вече направиха своите отчети. Трябва да подложим на дискусия плюсовете и минусите, които ни носи това участие във властта, призова Захари Георгиев. Апелът му бе подет от Добромир Трифонов, който заяви, че “нашите зам.-кметове са най-критикувани, защото те играят ролята да вадят кестените на нашите партньори, които после те ядат. Срамувал съм се и с наведена глава съм подкрепял предложенията на ВМРО, няма да го правя повече, предупреди Добромир Трифонов, който е общински съветник. На конференцията се взе решение в едномесечен срок новото градско ръководство на левицата да направи пълен анализ на едногодишното участие на БСП в управлението на града.    Пред журналисти по-късно новият председател Баташки заяви, че е малко вероятно БСП да се оттегли от управлението. БСП не е случайна партия и не може да се откаже от политическите си ангажименти защото си е сменила лидера, уточни той.

Бизнесменът Георги Гергов, който беше един от кандидатите за лидерския пост, се отказа от надпреварата с мотива, че не иска да пречи на партията си, въпреки че имал ясна визия какво трябва да се промени в ръководството. БСП трябва да търси бореца, не прототипа на генерал Борисов, защото това, което той направи, трябваше да го направи по-рано БСП. Оттеглям моята кандидатура и ще подкрепя Илия Баташки. Защото Илия е боец, другари, на нас не ни трябват меки китки, не ни трябват хора, които не са управлявали, каза в речта си бизнесменът. Той предупреди, че е важно кой ще ръководи партията, защото е много лесно отстрани да се критикува. Има много хора в БСП, които мишкуват, които нанасят страхотни вреди. Зная кой съм и откъде съм тръгнал, може да ме наричат олигарх, но ако не чувствам, че има бедни хора и че за тях е нужна социална политика, нямаше да съм тук. Понесох много удари и от национално ниво и имам своя рецепта какво да правим оттук насетне. Виждате и резултатите в “Източен” - ние продължаваме да се дъним и да отиваме към дъното, нещо сериозно ни се пука, другарки и другари. Младите хора ни мразят и това трябва да приключи, каза Гергов пред делегатите. Той си заслужи мощната прегръдка на Илия Баташки и оценката му, че бизнесменът е най-успелият в Пловдив човек.

Пред съпратийците си другият кандидат Атанаска Тенева акцентира, че ако бъде избрана за председател, ще заложи на прозрачност. Вместо интриги и борба за власт предлагам да си подадем другарска ръка, основната политическа задача е да спечелим на местните избори през 2011 г., посочи Тенева. В изказванията си делегатите отчетоха достойната постъпка на Захари Георгиев, че той първи се е оттеглил от поста си и е спазил устава на партията. Досегашният лидер на БСП ръководеше организацията в продължение на 10 години.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
я съм си

я съм си

26.10.2009 | 14:11

нещастник,гаден,шибан комунягаааааааааааа

Отговори
0 0
анао

анао

26.10.2009 | 11:25

боже колко е деформирана таз партия и таз държава, един голям крадец, се обръна и каза на друг голям крадец - наи успелият мъж в града....бил боец, и си го избраха...червените бабички.... потресен съм... човека за които гласуваха под 2000 преди месеци , щял да превземе града....да спечели следващите избори..... не мии мои, ще открадната тия двамата каквото има да с екраде още в таз област, не само в града.... как ли се въртят загиналите ...ж геобовете си

Отговори
0 0
Пловдив соцмен

Пловдив соцмен

26.10.2009 | 01:35

Баташки естествено, супер избор! Спец отвсякъде.

Отговори
0 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

26.10.2009 | 00:44

За каква социална политика и съчуствие към бедните говори Гергов, като през изминалата седмица всеки ден съкращаваше по 15-20 човека и ще продължава да съкращава.Всички неудобни - ВЪН, без право на подбор или защита - СЪКРАЩЕНИЕ НА ЩАТА....

Отговори
0 0
ХИРУРГИИТЕ

ХИРУРГИИТЕ

25.10.2009 | 21:58

ДОЦ. БАТАШКИ БРАВО ДОКАЗА СЕ ,ЧЕ НЕ САМО ХОРАТА ,А И ВАШИТЕ СЪПАРТИЙЦИ ВИ ОБИЧАТ ТАКА СА ХАРАТА С ГОЛЕМИ СЪРЦА БРАВО ДАНО СЕГА ВИ ВИДЕМ И В ИЗПЪЛНИТЕЛНА ДЛЪЖНОСТ НА НЯКОЯ БОЛНИЦА

Отговори
0 0
Марко

Марко

25.10.2009 | 20:31

Супер, БСП ще се самоунищожи с този избор! По-нагъл и просташки лидер не са имали!Другаря баташки ще ги срази напълно! Дерзайте, комуняги!

Отговори
0 0
!

!

25.10.2009 | 19:52

Браво, на доцента!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?