Следвайте ни

Басейните не бързат да отварят, условията били неясни

viber icon

Минералните басейни в радиус на 80 километра от Пловдив засега остават под ключ.

Седмица след като здравният министър им разреши да работят, собствениците все още не са започнали да стягат съоръженията.


Площта на басейн „Строител“ в Баня изглежда по същия начин, както и по  време на извънредното положение – свити чадър, шезлонги без необходимото отстояние един от друг и строителни машини, останали от ремонта. И вместо да кипи трескава подготовка за започване на сезона, работниците са заети с преустройство на почивната станция – базата вътре е ремонтирана, изграден е и закрит басейн. 


Подобна е и ситуацията с Централната баня, която също е под ключ. На вратата е останала да виси само стара бележка, че женското и мъжкото отделение няма да работят до 29 март. На Царската баня пък е залепена бележка с текст „Кризисна ситуация – COVID-19”. И тук служители, които да подготвят базата, няма.

Единствено мини зоопарка отпред, където живеят паун, пони и кокошки, внася живец на мястото.

В Хисаря също не кипи трескава подготовка на басейните. Минералните басейни там ще останат затворени поне до началото на юни. Причината е, че според собствениците условията са неясни, а и се надяват някои от тях да отпаднат. 

„Ще изпълним всички мерки на здравното министерство, но те за момента са много объркани. Не бързаме да отваряме, защото чакаме нещата да се оправят. При тези условия няма смисъл да работим. Надяваме се до 1 юни някои от изискванията да отпаднат, защото в момента ако отворим външния басейн, заведението към него не трябва да работи. А защо да не работи, след като няма закрити места?! Не може да намалят отстоянието между масите от 2,5 на 1,5 метра, а разстоянието от център до център на чадър при два шезлонга да се вдига от 4 на 5 метра. Ако под чадъра са 4 шезлонги, разстоянието скача на 8 метра“, казва Генчо Бакалов, който е управител на минерален басейн в Баня. 


Така капацитетът на местата ще падне с 60% и от 200, шезлонгите ще трябва да станат около 70. По думите на Генчо Бакалов това щяло да доведе до огромни загуби, затова възнамерявали да вдигнат таксата за вход от 10 на 12 лв.

Басейните се ползват по-често от пловдивчани и гости на Баня, отколкото от местното население. Подрастващите в града предпочитали в жегата да отидат на реката, вместо да дават пари за вход, разказаха 13-годишни момичета. 

Освен това заповедта не допуска работа на водни атракциони в басейните, включително и такива за деца. Това е добро дошло за посетителите, защото ще имат повече спокойствие. Задължително е да се прави дезинфекция на чадърите, шезлонгите, столовете и гардеробите след всеки посетител.  Трябва да бъде създадена организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения – съблекални и тоалетни. 

Снимки: Наташа Манева

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?