4020

Бангладеш и Виетнам на конкурса за сградата на БНБ, има идея и за градска баня

Голям наплив на идеи за преустройство на сградата на БНБ на малката Главна отчетоха днес кметът Костадин Димитров и неговите заместници Пламен Панов и Владимир Темелков. 

На конкурса „Трезор на идеи” са подадени 42 предложения от 16 държави и три континента. Най-екстравагантното хрумване за сградата, която стои празна от пет години, е да  се пригоди за обществена баня, разказа Пламен Панов. 

Международен конкурс беше обявен с цел да се определи за какво да се ползва имотът, който е и паметник на културата. 

Сред държавите, подали предложения, са Аржентина, Бангладеш, Виетнам, Германия, Тайван, Япония, Италия, Великобритания. Идея е изпратена и от Русия, но няма да се разглежда, защото имаме указание от Сдружение на общините да не се влиза в комуникация с руски субекти предвид обстановката, каза зам.-кметът. От общия брой идеи 19 са подадени от България, а 23 - от чужбина. Пламен Панов се въздържа да назове от коя държава е дошло радикалното хрумване знаковата сграда да стане градска баня.

Другата оригинална идея е в сградата да се създаде център с название "Закрита агора" за провеждане  на публични събрания и дебати. Общо 100 експерти са участвали в конкурса.

Предложенията са най-различни – сградата да стане Академия по изкуства, Културен център, библиотека и български литературен център,  творчески хъб, архитектурен и археологически музеи и дори Японски културен център., Дом на парите.

„За мен бе удивително до каква степен чуждестранните участници са успели да вникнат в историята на страната, в контекста на града не само по отношение на материалното наследство, но и в традициите, в съвременния дух и живот на Пловдив. Те са проучвали изключително задълбочено динамиката на средата в търсене на точната бъдеща функция на сградата“, коментира Пламен Панов.

Всички предложения ще бъдат публикувани на сайта на Общината и да края на месеца - в началото на юни журито ще определи резултати. Първите три места ще получат награди.  Сградата има нужда от основен ремонт и реставрация, но засега само ще се реши за какво да се ползва, включително и банковият трезор.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
РУМЕН

РУМЕН

09.05.2024 | 17:14

Тази кметска управа до там ли е докара ,че чужденци да ни препоръчват зградата да стане "ОБЩЕСТВЕНА БАНЯ" . Господа пълен позор, а може би чакате препоръка за " ОБЩЕСТВЕНА Т......"

Отговори
0 0
Чичко Хо

Чичко Хо

09.05.2024 | 12:29

Ми правилно Пловдив отдавна от това управление на града е заприличал на Виетнам след американската война ,пък Столипиново вече е станал като Бангладеж!От Холивид вече продуцентите вместо да ходят в Бангладеж ще идват в Столипиново да снимат филми!

Отговори
9 2
Арх

Арх

09.05.2024 | 12:25

Дадохме достатъчно ясни насоки за конкурса за да не се появят идеи като градска баня. А защо идеята от Русия е шкартирана без да се разглежда, да не би да е от военното им министерство?

Отговори
12 3
Име

Име

09.05.2024 | 12:38

Да не би да са предложили идея да стане на затвор, или конц..., пардон, филтрационен лагер? Каквито построиха доста из Украйна?

Отговори
18 6
йоана

йоана

09.05.2024 | 16:30

чудесна идея за унищожителите на пловдив последните 30 г-герб, дпс, бсп!

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?