Бандите посягат на греховете на супербогатите

 - Г-н Тричков, нормално ли е това, че все още не е назован размерът на откупа на Румен Гунински?

- Възможно е цифрата вече да е ясна, но да не е оповестена публично. Но нищо чудно откупът да не е поискан още. Бандите, които отвличат свръхбогати хора, назовават сумата седмица след удара. Те задължително отпускат някакъв срок на жертвите, за да им дадат възможност да припомнят миналото си и начина, по който са натрупали богатство. Да засилят чувството на вина у отвлечения и близките му, а също и страховете им. В конкретния случай става въпрос за вината на бащата, защото момчето няма какво да изкупва.

- Има ли опасност близките на Румен никога да не го видят вече?

- Надявам се, че не. Бандите действат по много ясни правила. Те задължително освобождават човека, за когото е платен откуп, защото в противен случай никой повече няма да им предава чувала с пари. А също така и задължително унищожават жертвата, за която не са получили нищо, пак по същата причина.

- Кои са потенциално застрашени от отвличания?

- Жертвите не се подбират единствено по белега, че притежават състояния. Техните богатства най-често са натрупани с чужда помощ, която е забравена. Или по нечестен път, който биха искали да забравят. И затова когато откупът се плаща, той има цената на изкупление. Не помните ли, че през 90-те години кражбите на луксозни автомобили бяха хит. Собствениците им най-често не съобщаваха в полицията за тях, а чакаха да разберат кога и колко трябва да платят, за да си върнат джипа. Не търсеха за помощ властта, тъй като си знаеха, че имат дългове за уреждане. Плащаха от раз и продължаваха с вече чисти сметки напред.

- Каква е психохарактеристиката на бандите?

- Членовете на бандите, които превърнаха в професия и чист доход отвличанията,  са хора със садо-мазохистичен характер. Тези психотипажи се развиват именно в полицията и при военните. Когато някой години наред е бил принуден да се подчинява, налагайки си фалшиво поведение на съгласие, лека-полека се превръща в мазохист. Той крие истинското си лице и мисли, но знае, че само докато ги потиска, ще се издига в йерархията и ще ползва привилегиите й. У такива хора се натрупва агресия, която излиза извън здравословната форма. Когато напуснат системата, мазохизмът им ги изстрелва в обратния полюс на садизма.

- Като изключим Вене Сотиров, досега откупите са плащани. Не смятате ли, че подобно поведение е вредно и поощрително?

- Така е, но у нас плащат гузните. Известно е, че САЩ неотклонно прилагат друг принцип - преговаряме, но не плащаме. Ако тук не може да действаме по този начин, трябва да имаме безмилостни присъди за групите по отвличанията. А също и специални обучени и модерно съоръжени отряди за борба с тях. Разбирам, че правителството иска да противодейства на бандите с промени в Наказателния кодекс. Крайно време е.   

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Тричков е кух и бос

Тричков е кух и бос

26.10.2009 | 13:50

Иван Тричков е изключително бос - наивни заключения, кухи тези. От 5 километра си личи, че е беден и като пари и като опит - особено в областта на отвличанията. Тричков, тричков като куха теджера си...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?