Следвайте ни

Bakeland – пекарната, в която се готви с любов

viber icon

Точно преди една година на този ден, сгушена в квартала на творческите индустрии „Капана“, на ъгъла между бул. „Цар Борис Обединител“ и ул. „Христо Дукмеджиев“,  се появява малката пекарна на Илияна Иванова, кръстена Bakeland. Всички мечтаем за една собствена страна, в която да създаваме чудеса, а Илияна е от онези късметлии, които успяват. Материализирала е своите мечти в лично кралство, което се грижи не само за добрия Ви апетит, но и за здравето Ви.

Bakeland се откроява от другите сладкарници и пекарни с това, че предлага изпечени на място, пресни, свежи и здравословни вкусотии. Използват се изцяло натурални продукти, за да се приготвят сладки, соленки, кексове и прочее.

„Храната, която предлагам, може да се приготви от всяка една домакиня в нейния дом. Проблемът е, че забързаното ежедневие, в което живеем, не ни го позволява. Затова създадох Bakeland – за да предоставя на хората място, на което могат да опитат вкусна, но здравословна храна. Без консерванти, без оцветители, без бяла захар, без есенции, без подобрители, без вредни съставки. Моята стратегия за кулинарията и живота е, че простите неща са най-истински. Не залагам на арт вид, а на семпли, но качествени печива.“, споделя Илияна Иванова.

Тя използва сертифицирани домашни яйца, мед, хубаво брашно, сушени плодове и натурален шоколад. В пекарната може да откриете и безглутенов хляб, който се прави по поръчка. Тези, които отричат захарта или са алергични, също са добре дошли, защото се предлагат и сладкиши с натурални подсладители.

Пекарната е домашна, но Илияна се справя сама. Изпича изделията си всекидневно, без почивен ден, пред очите на посетителите. Така те могат да следят целия процес. Не случайно мотото на пекарната е „Made with love”.

Рецептите са домашни, останали по наследство от майката на Илияна. Те целят да ни върнат назад в детството, когато всичко беше истинско, благоуханно и ни правеше щастливи. А споменът за детството се активира от много неща – от мирис, от вкус. Напомня ни както за филиите с домашна лютеница, така и за колаците на баба.

„Вярвам, че трябва да се грижим за себе си, да консумираме качествена храна и да притежаваме култура на хранене. Пекарната е крачка към това дори, когато ядем нещо сладко, то да не е вредно. Смятам, че бъдещето върви натам и забелязвам все повече хора, които обръщат внимание на продуктите, които консумират.“, допълва пловдивчанката.

Целенасочена е в бъдеще да разшири продукцията. Смята да превърне безглутеновите хлябове в редовен продукт, да приготвя сурови веган торти, без блатове, смутита, торти по класически рецепти от първите сладкарници в Пловдив, повече солени предложения и други.

Илияна Иванова се чувства добре в „Капана“. Открила е своето място и душевно, и териториално. Той перфектно пасва на нейната идея или може би тя перфектно пасва на атмосферата, която носи зоната. Желае да се развива там, да продължава да радва хората, а един ден защо не да направи цяла верига. Мечтите са като кексовете – сладки, желани и нещо, което абсолютно си заслужава да опиташ.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?