Следвайте ни

Багери изринаха тревата на Младежкия хълм

Собствениците на имота получили разрешение да строят кафене

viber icon

Кафене ще строят в парка на Младежкия хълм до бензиностанцията на „Газпром“, установи екипът на „Марица“. Зелената площ в ниската част на тепето до бул. „Христо Ботев“ е частна собственост. Доскоро теренът бе обрасъл в трева до кръста. Работниците, наети от собствениците, разчистиха бурените с багери, заравниха терена  и изкопаха канал, за да прекарат канализация, водопровод и електричество към новия обект.  

Схемата за временен обект до бензиностанцията  е одобрена в Община Пловдив през 2019 г. и според нея   между дърветата е предвидено кафене. „Миналата седмица направихме проверка.

За обекта има одобрени книжа“, обясни кметът на „Централен“ Георги Стаменов.  Нито едно дърво не е отсечено, само са изчистени храстите, но собствениците са обещали, че ще има допълнително озеленяване, допълни районният кмет.

Според Стаменов инвестиционното намерение на частниците не е лошо, защото с изграждането на кафенето  тази част от парка ще се поддържа добре. „Иначе  всяка година, след като започне летният сезон, се налагаше  да изпращаме до фирмата предписания да окосят тревата“, коментира районният кмет.

Зелената площ в подножието на Младежкия хълм беше реституирана  през 1999 г. с решение на Върховния административен съд. Според документите  на реститутите бяха възстановени 16 дка в парка. Те от своя страна са продали имота на собствениците  на бензиностанцията „Емко - М“  Емил Мирчев и Кольо Паничарски, която те преди няколко години са дали под наем на „Газпром“.  

Същите собственици са поискали от Община Пловдив разрешение да построят кафене, разчитайки, че в парка се разхождат много хора и ще има достатъчно посетители, въпреки че част от извънредните мерки  се запазват.

Години наред собствениците се опитвали да заменят или да продадат терена на общината, защото попада в зелена площ и масивното строителство тук е забранено. При преговори преди време градската управа категорично отказа сделка, вероятно защото и поисканите над един милион лева за имота бяха твърде голяма цена за общинския бюджет. 

Снимка от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?