Следвайте ни

Баба Славка пита консула: Молът нещо като ЦУМ ли е? СНИМКИ

Дипломати заведоха пловдивски пенсионери на вечеря и кино

viber icon

Консули седнаха на една маса с пенсионери от Дома за стари хора „Св. Василий Велики”, а след като дадоха вечеря и похапнаха заедно, ги заведоха на кино в мола. Инициативата е поредната акция на възстановения в началото на годината Клуб на консулите в Пловдив. Идеята дал почетният консул на Албания Аристир Димо и веднага намерил съмишленици в лицето на генералния консул на Турция Хюсейин Ергани, почетния консул на Армения – Ехиязар Узунян, и  на Германия – Марияна Чолакова.

 

Вълненията около невижданото събитие в старческия дом започнаха още в ранния следобед. 86-годишният Георги Даскалов извади кафявата риза за специални случаи, върза на уиндзорски възел вратовръзка и втъкна в джоба на сакото кърпичка с бродиран ръб.  С лъснати мокасини и шапка с надпис „Марлборо” мъжът се качи напето в автобуса, осигурен от почетния консул на Армения. С блуза в кралско синьо и висящи обеци своето място сред  50-те  човека зае Мария, а 90-годишната баба Славка имаше случай да си облече зелената рокля. Групата прекоси с цялото си достолепие града и скоро вече беше настанена на масите в ресторант „Старите българи”. Докато си поговорят с турския консул за вредите от пушенето и ремонта на Желязната църква, пред възрастните хора вече бяха наслагани блюда с пилешка супа и пържола с шопска салата.

 

81-годишната Петра Кръстева от 11 г. не е ходила на ресторант, пък младините й минали там.  Жената от село Конуш била управител на заведение и е посрещала всички големци навремето, даже Тодор Живков. Като напреднали годините, овдовяла, синът и дъщерята заминали за Германия, там са трите внука и шестте правнука. Близка на баба Петра се поболяла и тя се ангажирала да я гледа. Като видях какво е, реших, че един ден аз самата не искам да съм в тежест на децата, разказа жената. Подала тайно документи за старческия дом и чакала 2 години ред, без дори да каже на младите. Сега съм много доволна, сподели дамата от петия етаж, където е най-активната група в старческия дом с общо 200 възрастни хора. Пенсионерите си организират раздумки на кафе, имат прожекиции на филми в дома и даже играят народни танци. Сред най-личните танцьорки е 90-годишната Славка Карова, касиер-пенсионер и  първа приятелка на баба Петра. „Животът стана модерен – каквото е било на младини, там си е останало”, не жали миналото жената. Три деца е изгледала, изучила ги, после се пръснали. Внучката свири на виолончело и поела към чужбина, а бабата-вдовица – към старческия дом. „Напразно хората си мислят, че сме изоставени. Не сме отритнати, нито изгонени. Защо у дома да тревожим децата, а да не ги оставим да си живеят живота”, казват двете приятелки. Имаме си мъка, но гледаме да я потиснем, споделя баба Славка. Разтушва се, като се хване на хорото на „Бяла роза”. А Петра най-много обича да послуша „Ветрове” на Лили Иванова.

 

Жените, в чиито спомени има само първа и втора програма на националната телевизия, руски филми в петък и „Студио Х” в събота, смогнаха да обсъдят на вечерята и що е то 3D кино. Това „D” не ми е много ясно, призна Петра. А Славка попита дали молът е нещо като ЦУМ.

 

Генералният консул на Турция Хюсейн Ергани поздрави възрастните хора и изрази надежда филмът, с който стартира фестивал на турското кино да им хареса. Специално организаторите подбрали лентата „Чинарът” – история на учителка, която постъпва в старчески дом, в която са втъкани послания за родовата памет, наследството и стълбовете на семейството.

 

За мен това беше най-хубавия ден – да седна с приятели на една маса и заедно да ядем супа, обърна се към тях почетният консул на Албания Аристир Димо. „Тези хора нямат нужда от обяд. Те не може да стоят между четири стени и да мислят дали утре ще вали. Имат нужда от слънце, ние ще сме слънцето за тях”, зарече се той. И обеща пак да ги изведе – на екскурзия в Албания. В своя град консулът имал лична църква. „Който се помоли в нея, ще има по още 30 години живот!”, даде дума Димо.  Турският консул увери, че се заема да обмисли следващия си проект – да покаже Желязната църква на пенсионерите, понеже много го питали за нея. А директорката на дома Нина Христова обяви, че и възрастните хора имат изненада за консулите, но няма да си я издадат. Тези, които не можаха да дойдат, още тази вечер ще знаят как е била вечерята и киното и ще съпреживеят, увери тя. И се пошегува, че каквото видят във филма тукашните пенсионери, веднага ще го поискат и от нея.

 

Отново с автобуса баби и дядовци стигнаха до мола. „Най-много ме беше страх от ескалатора. Но гледам другите какво правят – и аз така”, отдъхна си на последния етаж поетесата на дома Неделя Лапчева. В едната ръка 84-годишната жена държеше бастуна, в другата – поредната си стихосбирка. Тя съчинява строфите в старческия дом, внуците ги набират на компютъра у дома. Пред кинозалата специалните гости на Дните на турското кино бяха посрещнати с локум на клечка. А си тръгнаха трогнати и просълзени.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?