Следвайте ни

Авторът на Братската могила - 23 години емигрант зад океана

viber icon

Авторът на над 20 скулптури в мемориалния комплекс “Братската могила” проф. Любомир Далчев е живял 23 години като емигрант в САЩ. Скулпторът, който  още в началото на 90-те години е изпратил от Калифорния писмо до Пловдивската община с препоръки за промяна на композицията, не дочака възстановяване на мемориала. Едва преди няколко месеца кметът на район “Западен” Здравко Димитров се захвана да вдъхне живот на камъните, подредени във формата на тракийска могила. Около тази амбиция се обединиха скулпторите Ставри Калинов и Георги Чапкънов, проектантът на мемориала арх. Любомир Шинков, ученици на проф. Далчев.  Те са категорични, че Братската могила, където допреди 20 години  младоженците носеха цветя, не е паметникът на социализма, а е част от историята на България от времето на Освобождението.
Един от учениците на проф. Далчев - Петър Атанасов - изпрати  специално за “Марица” статия за учителя си. Петър Атанасов живее в Калифорния, след като през  1979 г. емигрира в САЩ заедно с проф. Любомир Далчев и съпругата му Ана, също скулптор. Тя е жива, въпреки преклонната є възраст. Приятелите на Петър Атанасов разказват за него, че е бил дясната ръка на професора. Пловдивчанин е, някога е живеел в центъра на града, на ул. “Гурко”. Завършил е право, а след това и Художествена академия в курса на Любомир Далчев. В САЩ е получил още две специалности - инженерство и компютърни технологии.
Здравко Димитров, както и творците около него убеждават, че  мемориалът ще бъде възстановен както е бил замислен от проф. Далчев. Проектът ще се изработва в София, а след това ще бъде представен пред пловдивчани за обсъждане.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Roli

Roli

08.07.2010 | 23:00

Те и картините на Дали са определяни като грозни, но...

Отговори
0 0
век

век

18.06.2010 | 15:49

Мемориалът на Братската могила е грозен.Направете нещо хубаво и красиво като мемориал,Пловдив заслужава.Пък нека България да отдаде нужното на този артистДалчев и нежговия екип.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?